Történelmi mélyponton a forint árfolyamaTöbbletkiadásra kényszerült pályázók

2020. január 28., kedd, Gazdakör

A Pro Economica Alapítvány által meghirdetett, Mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására Hargita, Kovászna és Maros megye területén címet viselő pályázaton részt vevő gazdák közül többen panaszkodnak: értesítést kaptak, hogy növelniük kell a befizetendő önrészt. A panaszok legtöbb esetben a pályázatok elkészítésében, az ügyintézésben segítő falugazdászokhoz futnak be. A megítélhető legtöbb 70 ezer lejes támogatás esetében akár kétezer lejt meghaladó többletkiadásról van szó.

Az illetékesek magyarázata szerint a forint értékének nagyfokú  csökkenése miatt kell újabb összegeket befizetniük a pályázóknak – azoknak, akik lejes elszámolással, romániai beszállítókkal kötöttek szerződéseket. Az alapítvánnyal kötött finanszírozási  szerződésekben – az 1.6 pont alatt – szerepel, hogy az árfolyamváltozásból eredő különbségeket a pályázónak kell kifizetnie.

A pályázatot kiíró alapítvány honlapján olvasható: „felhívjuk a figyelmet, hogy az általunk nyújtott támogatások FORINTBAN vannak meghatározva, ezért a forint–lej árfolyamváltozások miatt a ténylegesen átutalt támogatás összege kevesebb is lehet, mint a pályázatban számolt lejes érték”.

A gazdasági elemzők szerint is múlt csütörtökön reggel történelmi mélypontra zuhant a forint árfolyama, 1 euró 337,40 forintot ért. Mivel a Pro Economica Alapítvány forint értékben szerződött a pályázókkal, az árfolyam csökkenése miatt a lejre átszámított támogatási összeg is kisebb lett – a különbséget a pályázóknak kell kifizetniük a szállítóknak.

Ezek szerint a pályázók többletkiadása a forint árfolyamcsökkenésének egyenes következménye, ebben nem játszott közre sem a Pro Economica Alapítvány, sem a pályázatoknál ingyenes segítséget nyújtó falugazdász hálózat.

Kovászna megyéből 1159 pályázatot iktattak. A szerződött pályázóknak január 31-ig van lehetőségük feltölteni az alapítvány internetes felületén elérhető saját fiókjukba a kifizetési kérelmeket. Az említett időpont után a rendszer letiltja a feltöltési lehetőséget, a pályázó nem igényelheti a támogatás kifizetését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 274
szavazógép
2020-01-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új távlatok nyíltak az öntözésben

Az elmúlt héten az Európai Parlament elfogadott egy tervezetet a mezőgazdaságban öntözésre felhasznált, újrahasznosított víz minimális standardjairól. Ugyanakkor felelősségeket és veszélykezelési előírásokat szab meg az újrafelhasználható vizet tároló, elosztó és előállító egységek számára. A rendelkezést a klimatikus tényezők, a kiszámíthatatlan meteorológiai jelenségek és az édesvízkészletek nagyarányú csökkenése miatt hozták meg. A döntés új lehetőségeket nyithat Kovászna megye mezőgazdaságában is – értékelte kérésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
2020-01-28: Gazdakör - Incze Péter:

Továbbra is pályázható az erdőtelepítési támogatás

A vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint a mezőgazdasági minisztérium meghosszabbította a 8.1-es intézkedés – Támogatás első erdősítésre és védő erdősávok létesítésére – pályázhatóságát, a pályázatokat március 31-ig lehet letenni a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei hivatalához.