Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fele pénzt hazatelepülő fiataloknak szánnák

2020. január 28., kedd, Gazdakör

Amint a múlt heti Gazdakörben beszámoltunk, Adrian Oros agrárminiszter az év elején újra megerősítette: a mezőgazdasági minisztérium arról tárgyal az unióval, hogy egyes intézkedéseknél megmaradt vidékfejlesztési összegeket átcsoportosítsanak olyan intézkedésekre, ahol túligénylés volt.

A minisztérium vezetősége a múlt év végén tartott kiértékelőt az unió mezőgazdasági szakbizottságának képviselőivel a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv megvalósításáról és az eddig elköltött összegekről. Akkor kerültek elő bizonyos pénzek, amelyeket biztosan nem költenek el. Így arról döntöttek, hogy az illető összegeket átcsoportosítják. Ehhez az unió szakbizottságának egyszerű jóváhagyása szükséges. A miniszter nyilatkozata szerint 40 millió eurót csoportosítanak át a 6.1-es intézkedésre, fiatalok vidéken való megtelepedésének a támogatására.

A miniszter napokban tett újabb bejelentése szerint azt szeretné, ha a jóváhagyandó 40 millió euró felét, vagyis 20 millió eurót a külföldön dolgozó, de hazatérő és mezőgazdasági vállalkozást indító fiatal gazdáknak különítsenek el. A feltétel annyi lenne számukra, hogy a pályázó hazatelepülő fiatal mezőgazdasági alapismeretekkel rendelkezzen.

Köztudottan a fiatal gazda pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat, a gazdaság SO euró értékétől függően. A kifizetés két részletben történik: a finanszírozási szerződés megkötése után azonnal  fizetik a teljes összeg 75 százalékát, a többit pedig legtöbb 3 év után. Ennél az intézkedésnél legfontosabb a terméseladási feltétel, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékének megfelelő 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt. Ugyanakkor vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaság-korszerűsítések megvalósítását. A 20 százalékos termékértékesítés 6–7 ezer euró értékű eladást jelent, amelyet bizonyítani kell a második részlet igénylésekor.

A miniszter újdonságként azt is szeretné, hogy a megtelepedési támogatással párhuzamosan az állami földalapból a fiatalok legtöbb 50 hektár földet is kaphassanak.

A miniszter szerint az állami földeknél az idén lejáró szerződéseket nem hosszabbítanák meg, az illető területeket fiatal pályázóknak adnák bérbe.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2020-01-28: Gazdakör - Incze Péter:

Továbbra is pályázható az erdőtelepítési támogatás

A vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint a mezőgazdasági minisztérium meghosszabbította a 8.1-es intézkedés – Támogatás első erdősítésre és védő erdősávok létesítésére – pályázhatóságát, a pályázatokat március 31-ig lehet letenni a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei hivatalához.
2020-01-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozáshttps://www.3szek.ro/admin.php?op=cikk&id=130107#
Megrendült szívvel tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, a bodosi születésű brassói MOLNÁR ZSÓFIA HAJNALKA ny. tanárnő életének 76. évében 2020. január 24-én csendesen elhunyt.
Január 28-án, kedden 13 órakor kísérjük utolsó földi útjára az uzoni református ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4315846