Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Továbbra is pályázható az erdőtelepítési támogatás

2020. január 28., kedd, Gazdakör

A vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint a mezőgazdasági minisztérium meghosszabbította a 8.1-es intézkedés – Támogatás első erdősítésre és védő erdősávok létesítésére – pályázhatóságát, a pályázatokat március 31-ig lehet letenni a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) megyei hivatalához.

A támogatást a vidékfejlesztési alapból fizetik, de a megegyezés szerint a pályáztatást az APIA-ra ruházták át. A pályázható keret 15 millió euró. A pályázat eligazító füzete megtalálható az apia.org.ro honlapon.

A támogatást igénylőnek a kifizetési ügynökség szakembereinek segítségével azonosítania kell azokat a területeket, parcellákat, amelyeket erdősíteni szeretne; ki kell dolgoznia a műszaki tervet erdészeti szakember vagy cég segítségével (ennek költségei az első részlet kifizetésekor visszaigényelhetők), meg kell szereznie az erdészeti hatóság beleegyezését is.

A támogatást igénylő lehet mezőgazdasági területtel rendelkező magánszemély, ezek egyesületei, valamint a mezőgazdasági területtel rendelkező tanácsok vagy ezek egyesületei. Feltétel, hogy a pályázó legkevesebb két éve területalapú támogatást tett le a kifizetési ügynökséghez. Az állandó gyepek, legelők tulajdonosai nem pályázhatnak, kivételt képeznek a leromlott állapotú területek (talajcsuszamlás, erózió).

A támogatást kéttípusú, fix összegű prémium formájában fizetik: az első az erdő telepítésének és a terület bekerítésének költségeire jár, a másik kifizetés a fenntartás és ápolási munkálatok költségeit fedezi hat éven keresztül. Ezen kívül, mivel a mezőgazdasági terület erdősítése agrárjövedelem-kiesést okoz, a pályázó 12 éven át kaphat évenkénti támogatást.

A támogatás értéke változó, attól függően, hogy a beerdősítésre váró terület sík-, domb- vagy hegyvidéken található. A letett pályázatokat az APIA szakemberei pontozásos rendszer alapján bírálják el, ennek leírása megtalálható a pályázat eligazító füzetében.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2020-01-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Többletkiadásra kényszerült pályázók (Történelmi mélyponton a forint árfolyama)

A Pro Economica Alapítvány által meghirdetett, Mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására Hargita, Kovászna és Maros megye területén címet viselő pályázaton részt vevő gazdák közül többen panaszkodnak: értesítést kaptak, hogy növelniük kell a befizetendő önrészt. A panaszok legtöbb esetben a pályázatok elkészítésében, az ügyintézésben segítő falugazdászokhoz futnak be. A megítélhető legtöbb 70 ezer lejes támogatás esetében akár kétezer lejt meghaladó többletkiadásról van szó.
2020-01-28: Gazdakör - Incze Péter:

Fele pénzt hazatelepülő fiataloknak szánnák

Amint a múlt heti Gazdakörben beszámoltunk, Adrian Oros agrárminiszter az év elején újra megerősítette: a mezőgazdasági minisztérium arról tárgyal az unióval, hogy egyes intézkedéseknél megmaradt vidékfejlesztési összegeket átcsoportosítsanak olyan intézkedésekre, ahol túligénylés volt.