Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fütty és hóra

2020. január 28., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Magabiztosan érkeztek, mint szinte mindenki, aki a nagy román fővárost maga mögött hagyva vidékre érkezik. Gondolták, méltatják majd a nagy elődöket, Cuzát, szólnak pár ünnepire hangolt szót Moldva és Havasalföld 19. századi egyesítéséről, a román nép összetartozásáról, néhány közhelyet az ország modernizálásának felette szükséges voltáról, beszólnak ismét a Szociáldemokrata Pártnak, az azóta börtönbe zárt Liviu Dragneának és utódainak, aztán következhet a hóra, és mehetnek is vissza, Bukarestbe. A jászvásáriak azonban közbeszóltak. Csakúgy, mint pár hónappal korábban kudarcba fulladt az akkor még kormányon levő Szociáldemokrata Párt egyik választási nagygyűlése, Klaus Iohannis és Ludovic Orban mostani moldvai kiruccanása is fiaskóvá lett.

Az ünnepi beszédekbe fütty vegyült, a hóra pergő ritmusát pedig az önfeledt öröm helyett a számonkérés szigora diktálta. Nem holmi futballhuligánok és az ellentábor agitátorai fütyültek ünneprontók módjára. Erős nem kormányzati szervezetek, a moldvai civil társadalom képviselői fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, ahogy a mindenkori bukaresti kormányok viszonyulnak az ország egyik legszegényebb régiójához. Az Együtt az A8-as autópályáért, a Moldva Fejlesztéséért Mozgalom, a Reset szervezet képviselői nem politikai lózungokra, homályba vesző ígéretekre voltak kíváncsiak, konkrétumokat várnak, infrastrukturális fejlesztéseket, autópályákat, decentralizációt. Jövőképet.

Klaus Iohannis és Ludovic Orban pedig hebegett-habogott. Hogy így az agitátorok, amúgy a demokrácia. Érdemi választ a moldvaiak által felvetett problémákra alig tudtak adni. Mi több, mintha csak most szembesültek volna azzal, hogy már nem megy az, ami eddig működött. Hogy nem elég letolvajozni, szidni a szociáldemokratákat, minden rossz forrásává tenni őket, szép szavakkal védelmezni a jogállamot, az igazságszolgáltatást, ha támadják, ha nem. Az sem különösebben érdekli az elképesztő elvándorlási hullám sújtotta történelmi régió még itthon maradt lakóit, hogy van-e a kormánynak parlamenti többsége vagy sem – vállalták az ország irányítását, hát akkor szabjanak irányt, dolgozzanak, mutassanak fel eredményeket, mert egyelőre több a politika, mint a kormányzás, a politikai ellenfél elmarasztalásán túl pedig semmiféle vízióval, reformelképzelésekkel nem rukkolt elő az új csapat.

A jászvásári fütty komoly figyelmeztetés Klaus Iohannisnak és a liberális kormánynak. A közvélemény-kutatásokban mért hatalmas előny hamarosan elpárologhat, ha a kormányzás tettek helyett üres szavakban merül ki, a hóra dallamába vegyülő füttyszó ugyanis könnyen büntető szavazatokká változhat.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-01-28: Közélet - Fekete Réka:

Nyitottan Isten és egymás felé (Imatized Sepsiszentgyörgyön)

Sokszoros hozadéka volt a vasárnap befejeződött sepsiszentgyörgyi ökumenikus imatizednek: találkoztak a különböző felekezetű hívek – akik első este, a Gyöngyvirág utcai református templomban elhangzottak szerint az együvé tartozást ünnepelték –, az utolsó estén pedig az unitárius templomban az eseménysorozat legfőbb eredményéről hallhattak: együtt mentek Isten felé hittel, reménnyel, bizalommal, szeretettel, és nyitottan egymás közössége iránt, embertől emberig. A begyűlt adományokkal idén két család árván maradt gyermekeit segítik.
2020-01-28: Kármentő - Ferencz Csaba:

A sízés kultúrája

Öröm volt nézni a sok fiatalt, na meg az idősebbeket is, ahogy tudásuk, ügyességük legjavát adva versenyeztek a sugásfürdői sípályán. Hiszen ők azok, akik az aktív kikapcsolódást választják az egészségtelen semmittevés helyett, és a versenyszellemet sem hagyják lankadni. A hétvégén ugyanis több megmérettetést is szerveztek, s bár az időjárási, na meg a hóviszonyok miatt a nagy pálya csak félig üzemelt, a jól elkészített pályán megfértek a kapukat kerülgetők és a „csak” szórakozásból siklók egyaránt (dicséret illeti a pályagondnokságot).