Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. január 30., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Konferencia a Szent László-örökség jegyében
Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közös szervezésében tartják Kilyénben és Sepsiszentgyörgyön ma a Testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében programban megrendezett művészettörténeti konferenciát.

A részletes program: 15 órától konferenciamegnyitó Kilyénben az unitárius templomban, megnyitóbeszédet mond Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Jánó Mihály művészettörténész A Szent László legenda a laskodi és a kilyéni templomban címmel tart előadást. 17 órától Sepsiszentgyörgyön folytatódik a konferencia a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Előadást tart Balla Ede író, szakrálisföldrajz-kutató: Különleges képi jelek a Szent László-freskókon; Sashalmi-Fekete Tamás történész: A Szent László-legenda falképeinek kaukázusi kapcsolatai – legújabb kutatási eredmények; Kiss András, a Nemzetközi Kapcsolatok és Határmenti Együttműködési Bizottság elnöke: Szent László emlékezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök: Szent László-emlékek nyomában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; Jánó Mihály művészettörténész: Szent László, a hitvalló lovagkirály – A Szent László-legenda falképei a székelyföldi templomokban címmel. A konferenciát köszönti: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke és Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Zacher Gábor Sepsiszentgyörgyön
Hétköznapi boldog(talan)ságaink című előadásával látogat Sepsiszentgyörgyre dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens, Magyarország egyik leghíresebb orvosa, aki a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve beszél mindennapi függőségeinkről. Van, aki a csokoládétól, más a cigarettától, alkoholtól vagy a gyógyszertől válik függővé. De létezik mobiltelefon-, facebook-, de még edzésfüggőség is. Sepsiszentgyörgyön március 3-án, kedden 19 órától az unitárius templomban hallható az előadás. Jegyár: 30 lej, kapható az Andrei Mureşanu Színház jegypénztáránál keddtől péntekig 16–18 óráig.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30 órától bemutatják a Kastély Erdélyben – History is Our Story interaktív webdokumentumfilmet. A bemutatót beszélgetés követi az alkotók közül Felméri Cecília rendezővel és Balázsi-Pál Ágnes producerrel, valamint meghívottjaikkal: Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével, Gregor Roy-Chowdhuryvel, a zabolai Mikes-birtok tulajdonosával, Rácz Lillával, az olaszteleki Daniel-kastély tulajdonosával és Fodor István oltszemi polgármesterrel. Moderál B. Szabó Zsolt újságíró. 16.45-től Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, románul beszélő; 18.45-től 1917 – angol–amerikai háborús filmdráma, magyarul beszélő és román felirattal; 21 órától Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, magyarul beszélő és román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES A banda című előadását február 5-én 19 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a www.biletmaster.ro oldalon lehet. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10–16 óráig, pénteken 11–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT ÁRKOSON. Ma 19 órától a katolikus templomban, pénteken az unitárius templomban tartják az ökumenikus imaheti rendezvényt.
ÉLET A LÉLEKBEN SZEMINÁRIUM. Ma 18 órától kezdődik a kovásznai plébániatemplomban az Élet a Lélekben tavaszi szeminárium. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Jelentkezni a helyszínen lehet.
BÖJTE CSABA KOVÁSZNÁN. Január 31-én, pénteken Böjte Csaba ferences szerzetes Kovásznára látogat és szentmisét mutat be a plébániatemplomban 18 órától. A szentmise előtt 17 órától szentségimádást tartanak. Az esemény kapcsolódik az idén megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszushoz.

Könybemutató
Salamon Ferenc Oktatástörténeti régészkedés Háromszéken 1948-ig című könyvét pénteken 17 órától mutatja be Tulit Ilona Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Salamon Ferenc könyve azon időkig vezeti vissza az olvasót, amikor a tanárt még mesternek szólították. A szerzővel Molnár G. Márta beszélget. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Pályázat
Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület pályázatot hirdet erdélyi egyházközségeknek, egyesületeknek, kluboknak, egyéb szabadidős, kulturális tevékenységet végző társulatoknak. Pályázni az egyesület által tervezett és kiadott Erdély – ismeretterjesztő, ismeretbővítő társasjátékra lehet, melyet öt pályázó részére ingyenesen juttatnak el. A pályázatnak tartalmaznia kell: a pályázó rövid (legtöbb tízmondatos) bemutatását; 3–5. db fényképet, mely valamelyik összejövetelen készült; annak indokolását, hogy miért tartják fontosnak egy ilyen jellegű játék „megszerzését”; annak leírását, hogy milyen formában képzelik el a tagság hozzáférését a játékhoz. A pályázatokat május 31-ig lehet benyújtani az erdelytarsasjatek@gmail.com e-mail-címre.

Röviden
EZÜST AKADÉMIA. Kézdivásárhelyen ma 16.30 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Nyisztor Tinka tart előadást Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál címmel.
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA. A Tega Rt. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben február 1-jén és 2-án a főtéren termelők és kézművesek vásárát szervezi meg.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban január 20–27. között 777 sürgősségi esetet láttak el, 202 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete: 51 szív- és érrendszeri, 61 ideggyógyászati, 64 sebészeti, 256 belgyógyászati, 179 gyerekgyógyászati, 47 nőgyógyászati, 32 pszichiátriai, 87 ortopédiai sürgősség. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel 6 személy, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 3 személy jelentkezett. Emellett 7 ittas állapotba került személyt részesítettek kezelésben. A jelzett időszakban 12 lány és 9 fiú született a megyei kózházban.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 8
szavazógép
2020-01-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kinevezték az új alprefektust

Több megye alprefektusainak a kinevezéséről fogadott el határozatokat keddi ülésén az Orban-kabinet. Háromszéken a tisztséget korábban betöltő Necolae-Viorel Radocea helyett Cosmin Boriceant nevezték ki, akinek beiktatása várhatóan akkor történik meg, ha a vonatkozó határozat megjelenik a hivatalos közlönyben.
2020-01-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Köszönet
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett halottunk, FAZAKAS ÉVA temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek
és fájdalmunkban osztoztak.
A gyászoló család

4315899