Erős földrengés, kevés kár

2020. január 30., csütörtök, Világfigyelő

Elmaradt a szökőár a kedden Jamaica partjainál bekövetkezett erős földrengés után, amelyet a közeli országokban is észleltek.

A 7,7 erősségű rengés fészke Lucea kikötővárostól 120 kilométerre északnyugatra, 10 kilométeres mélységben volt. A földrengés hevessége indokolttá tette, hogy nemcsak Jamaicában, hanem a közeli Kubában és a Kajmán-szigeteken, továbbá Mexikóban, Belize-ben és Hondurasban is elrendeljék a szökőárriadót. A nemzetközi cunamiközpont 0,3–1 méteres szökőár veszélyére figyelmeztetett. Végül legfeljebb harminccentis hullámok voltak, ami nem jelentett veszélyt. A rengés miatt senkinek sem esett baja, az anyagi kár pedig elenyésző.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2020-01-30: Világfigyelő - :

Az Európa Tanács vizsgálja a lengyel jogállamiságot

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden úgy döntött, hogy vizsgálatot indít a lengyel demokratikus intézmények működésével és a jogállamiság lengyelországi helyzetével összefüggésben – közölte a strasbourgi székhelyű testület.
2020-01-30: Közélet - Fekete Réka:

Kevés hallgatóval, de nagy tervekkel (Sapientia EMTE – Sepsiszentgyörgy)

Javában tart az ötödik tanév első vizsgaidőszaka a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakán, s bár alig negyvenkilenc hallgatója van összesen a négy évfolyamnak, a tét éppen olyan komoly, mint ahol több százan tanulnak. Így tartja Nyárádi Imre István egyetemi adjunktus, a tanulmányi központ igazgatója, aki szerint csak a minőségi mérnökképzés érheti el célját, nevesül, hogy olyan szakembereket bocsásson ki, akik jól felkészültek és élni tudnak a legkorszerűbb technológiák adta lehetőségekkel.