Sapientia EMTE – SepsiszentgyörgyKevés hallgatóval, de nagy tervekkel

2020. január 30., csütörtök, Közélet

Javában tart az ötödik tanév első vizsgaidőszaka a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakán, s bár alig negyvenkilenc hallgatója van összesen a négy évfolyamnak, a tét éppen olyan komoly, mint ahol több százan tanulnak. Így tartja Nyárádi Imre István egyetemi adjunktus, a tanulmányi központ igazgatója, aki szerint csak a minőségi mérnökképzés érheti el célját, nevesül, hogy olyan szakembereket bocsásson ki, akik jól felkészültek és élni tudnak a legkorszerűbb technológiák adta lehetőségekkel.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A 2015-ös indulás után évente egyre kevesebben jelentkeztek a Sapientia sepsiszentgyörgyi agrármérnök szakára, ami talán azzal is magyarázható, hogy a hallgatók számára kiderült, itt nem abban az ütemben haladnak, ahogy elképzelték, magasak az elvárások, ezért időközben sokan lemorzsolódtak – mondja Nyárádi igazgató. A 2019/2020-as tanév elején egy kicsit megugrott a jelentkezők száma, jelenleg huszonketten tanulnak az első éven, de ezzel együtt az összlétszám negyvenkilenc, holott lehetne százhúsz. A tanulmányi központ vezetője szerint sokat kell még dolgozniuk azért, hogy teljesítsék a beiskolázási számokat, és úgy véli, a helyi közösségnek is jobban magáénak kellene éreznie az egyetemet. Azt ellenben pozitívnak tartja, hogy a tavalyi végzősök közül többen álláshoz jutottak a szakmában, és egyesek a munka mellett mesteri képzésen folytatják tanulmányaikat.

Jelen tanévben két új oktatóval bővült a tantestület: a géptant immár ketten tanítják, és bővült a kémia, biokémia katedra is. Az agrármérnökképzésben negyvenkét tanár vesz részt, közülük tizennyolcan a marosvásárhelyi kertészmérnöki tanszékről ingáznak, de oktatót ad a matematika–informatika, valamint az alkalmazott nyelvtudományi tanszék, és érkeznek tanárok a gödöllői Szent István Egyetem mezőgazdaság- és környezettudomány karáról is.

Az akkreditáció ügyében Nyárádi igazgató elmondta, ebben a tanévben végez a második évfolyam, és a törvényes előírásoknak megfelelően az intézmény köteles benyújtani az akkreditációra vonatkozó kérelmet a jelenleg ideiglenes engedéllyel működő agrármérnök szakra. A szakhatóság elvárásai között szerepel, hogy az államvizsgázók 80 százalékának sikerüljön a vizsgája, de azt is figyelik, hogy az alacsonyabb évfolyamról a következőre a hallgatók legalább 40 százaléka továbbjusson – mondotta. Az akkreditációs kérelmet szeptember után lehet letenni, mert igazodnia kell a tantervhez és az álláskerethez, ezek véglegesítése pedig a tanévkezdéskor történik – részletezte.

A leendő erdőmérnöki képzés esetében elkészült a szak indításához szükséges engedélyeztetési kérelem iratcsomója, ennek alapján a hatóság helyszíni ellenőrzést végzett, várják a jóváhagyást, a tervezett testnevelő tanári és edzőképző szak esetében az engedélyeztetés a csíkszeredai kart illeti, ők is igyekszenek, hogy a szükséges iratcsomók elkészüljenek.

Az idei fejlesztések közül kettőt emelt ki a tanulmányi központ vezetője: szeretnének vásárolni egy korszerű csíráztatót, egy olyan összetett funkciójú berendezést, amely lehetővé teszi, hogy szabályozzák a csíráztatást befolyásoló tényezőket (a fényt, hőmérsékletet, páratartalmat), és felújítanák a Csíki utcai egyetemi épület udvarán lévő sportpályát, hogy a téli hidegek kivételével ott tarthassák a sporttevékenységeket. Jelenleg a Puskás Tivadar Szakközépiskola sportbázisát használják szerződéses alapon.

Nyárádi Imre István fontosnak tartja, hogy a hallgatók megismerjenek jelentős intézményeket, kutatóállomásokat, egyetemeket, szakmai egységeket a választott szakterületükön, ezért a 2018-as tanulmányi úthoz hasonlóan idén is szerveznek szakmai kitekintőt, ezúttal Moldvába. Ez jó tapasztalat lesz a hallgatók számára, önbizalmat ad, megismerhetik, mennyire szerteágazó ez a szakma, látják, hogy lehet sikeresen vállalkozni, nagyon korszerű technológiát alkalmazni, és ha máshol működik, miért ne tudnák ők is megcsinálni – hangsúlyozta az igazgató.

Optimizmusa egybecseng a Sapientia Alapítvány kuratóriumának jövőképével, amely a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igen nagy méretű fejlesztését célozza meg, erről a tervről már korábban tájékoztattuk olvasóinkat. Az alapítvány az Árkosi út és a Csíkszereda felé vezető országút között, a Sepsi Arénával szembeni szakaszon, tizenkét hektáros területen tervezi megépíteni új, ötszáz hallgatóra méretezett, négy szakkal működő egyetemi campusát, de az új szakok indításával nem kívánják megvárni az egyetemi központ felépítését, amint megkapják az ideiglenes engedélyeztetést, megkezdik az oktatást a jelenlegi székházban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1781
szavazógép
2020-01-30: Világfigyelő - :

Erős földrengés, kevés kár

Elmaradt a szökőár a kedden Jamaica partjainál bekövetkezett erős földrengés után, amelyet a közeli országokban is észleltek.
2020-01-30: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéken nincs ok pánikra (Influenza)

Bár jóval elmarad a tavaly januáritól, országosan növekvőben van a vírusos felső légúti megbetegedések száma. Háromszéken mindazonáltal nincs ok pánikra, az esetek gyenge lefolyásúak, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egyetlen igazolt vírusfertőzést sem jegyeztek – közölte lapunkkal dr. Kováts István, az intézmény felnőtt fertőző osztályának vezető főorvosa.