Ismeretlen filmanyag az 1920-as évek Magyarországáról

2020. február 1., szombat, Magazin

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról; a tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum.

  • Kép forrása: nullahategy.hu
    Kép forrása: nullahategy.hu

Csaknem száz éve francia operatőrök járták a magyar falvakat és városokat, hogy megörökítsék az ott élők mindennapi életét. A Magyarországot bemutató riportfilmet a Budapesti Francia Intézetben megtartott szakmai napon mutatta be Elif Rongen holland filmtörténész.

A riportfilmek mindegyikét a legendás francia Pathé filmgyár készítette a húszas évek elején, és elsősorban vidéki életképeket mutatnak be. A képsorokon Móricz Zsigmond világa, regényeinek alakjai elevenednek meg és az ő mindennapjaikat láthatjuk a Debrecen környéki tanyákon, vagy éppen a város utcáin, piaci forgatagban. A tudósítás apró részletességgel a mezőkövesdi hímzéseket és a matyó népviseletet is bemutatja. A sok hortobágyi és matyóföldi képsor mellett láthatunk néhány snittet Kassáról is, ami azt feltételezi, hogy a képek talán még korábban, a trianoni határok meghúzása előtti másodpercekben készülhettek. Az 1927-es, Magyarországról készült félórás országimázsfilmben felbukkan Budapest is.

Külön érdekessége az egyórányi filmanyagnak, hogy a fekete-fehér kópiákat utólag színezték kockáról-kockára vegyszeres festékkel. Mint írják, a most előkerült felvételeken kívül nincs tudomásuk olyan magyar vonatkozású filmről, amely hasonló eljárással készült volna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2020-02-01: Magazin - :

Öt életműdíj a Magyar Mozgókép Szemlén

Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza a Magyar Filmakadémia Egyesület; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén február 28-án lesz a Pesti Vigadóban.
2020-02-01: Magazin - :

Salvador Dalí-műveket loptak

Salvador Dalí mintegy tíz műalkotását, javarészt bronzszobrokat loptak el csütörtökre virradóra egy stockholmi galériából.