A villanykörtétől a petárdáig

2020. február 1., szombat, Máról holnapra
Farcádi Botond

Dicséretes kezdeményezéssel rukkolt elő Sepsiszentgyörgy önkormányzata: egy határozattal teljesen megtiltanák a város területén a petárdák árusítását és használatát. Nem csak az állattartók örömére, de minden épeszű polgár elégedettségére, aki tudja, hogy az ilyen eszközök használata azon túl, hogy zajos, balesetveszélyes is, nem csak a durrantani vágyókra, hanem a környezetében élőkre is.

Az önkormányzat határozattervezetét azonban negatívan véleményezte a helyi rendőrség – amelynek a javaslat szerint feladata lenne a szabály betartásának ellenőrzése, a bírságolás –, no nem azért, mert kerülik a munkát, hanem mert a romániai törvények értelmében erre nem terjedhet ki a hatáskörük. Törvénymódosítás szükséges tehát ahhoz, hogy egy ilyen amúgy helyben tényleg fontos, de az ország sorsát azért alapvetően mégsem befolyásoló ügyben lépni lehessen. Addig marad minden a régiben: kedvükre pufogtathatnak a pufogtatók, keressenek megoldást az állattartók, vegyenek be nyugtatót azok, akiket zavar a zaj, kerüljék a tömeget, az utcára való kilépést azok, akik a számos balesetet látva sérüléstől tartanak.

És nem ez az egyetlen olyan probléma, amely bár gyors beavatkozást igényelne, Bukarestre kell várni, ahol viszont a külön nyugdíjaktól a kétfordulós választásokig minden fontosabb a lakók életét megkeserítő gondok rendezésénél. A sepsiszentgyörgyiek számára alighanem emlékezetes marad az is, amikor két villanykörtére kellett éveket várni: mindaddig ugyanis, amíg a szemerjai sportbázis a bukaresti sportminisztérium alárendeltségébe tartozott, sötétség uralkodott a hobbifutók és sportolók által egyaránt használt pályán.

De ugyanilyen abszurd és dühítő a tilosban parkolás ügye, amelyben viszont ilyen vagy olyan minőségben – autósként, gyalogosként – majdhogynem mindenki érintett. Oda jutottunk, hogy a városban gyakorlatilag büntetlenül lehet szinte bárhol megállni a kocsival, elfoglalni járdát, úttestet, elállni lépcsőházak bejáratait, ellehetetlenítve babakocsisok, gyalogosok közlekedését. Bizonyos adatvédelmi szigorítások miatt ugyanis az állami rendőrség nem hajlandó segítséget nyújtani a helyi rendőrségnek a vétkesek azonosításában, maga viszont alig foglalkozik ilyen csip-csup ügyekkel. Így aztán az utcákon-járdákon csak fokozódik a káosz, mi pedig várjuk a szükséges törvénymódosítást.

És mert a parlamentben nem nagyon szokták elsietni a dolgokat, van időnk várni, csodálkozhatunk kedvünkre: vajon miként kíván még beleszólni életünkbe Bukarest, vajon mikor jutunk el oda, hogy helyi kérdésekről helyben dönthessünk?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1243
szavazógép
2020-02-01: Közélet - Nagy D. István:

Újból nagyobb összegből gazdálkodhatnak (Sepsiszentgyörgy)

Kiegyensúlyozott, alapos tárgyalások, egyeztetések után összeállított költségvetéssel vág neki az évnek Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A városi képviselő-testület tegnap bólintott rá egyhangúlag a büdzsétervezetre, mely szerint Sepsiszentgyörgy idén több mint tízmillió lejjel többől gazdálkodhat, mint az előző évben. És a valamivel több mint 147 millió lejes keret tovább bővülhet, amennyiben sikerül lehívni az európai uniós pályázatok révén elnyert támogatásokat, illetve a kormány is állja szavát és biztosítja a művelődési intézmények (főképp a színházak) számára a törvényben rögzített hozzájárulást.
2020-02-01: Közélet - Szekeres Attila:

Megjelent: Kisgyörgy Zoltán alsó-háromszéki útikönyve

A napokban került ki a nyomdából Kisgyörgy Zoltán Alsó-Háromszék című, a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában megjelent útikönyve. A 165 oldalas, színes képekkel gazdagon illusztrált kiadvány Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék településeit mutatja be.