Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megjelent: Kisgyörgy Zoltán alsó-háromszéki útikönyve

2020. február 1., szombat, Közélet

A napokban került ki a nyomdából Kisgyörgy Zoltán Alsó-Háromszék című, a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában megjelent útikönyve. A 165 oldalas, színes képekkel gazdagon illusztrált kiadvány Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék településeit mutatja be.

Kisgyörgy Zoltán Háromszéket bemutató, Kovászna megye című útikönyve három kiadást ért meg. 2000-ben és 2009-ben a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadónál, 2017-ben felújított és bővített változata a budapesti Műszaki Könyvkiadónál jelent meg. A szerző az anyagot azóta is javította, bővítette, frissítette. Terv szerint a Tortoma Útikönyvek sorozatban négy részre osztva jelenik meg, elsőként jelen kiadvány látott napvilágot, következik Erdővidék.

Legtöbb esetben már a címszó elárul valamit a településről: Árkos, a népmesék szülőhelye; Kálnok, Hosszú Zoltán szülőfaluja; Uzon, ahol kitört Háromszék önvédelmi harca; Szotyor, az irodalomtörténeti emlékhely; Kúriák faluja, Bikfalva; Székelyföld déli kapuja, Kökös; Kóréh Ferenc faluja: Sepsimagyarós; Ikerfalu a Feketeügy mentén: Szentivánlaborfalva; Egerpatak, ahol Jókai is megfordulta magát; Nagyborosnyó, az egykori járásszékhely ma községközpont; A szilvalekvárjáról híres Feldoboly; A történelmi emlékparkjáról híres Kisborosnyó; Málnásfürdő, gyógyhely a székely körvasút mentén; Sepsibükszád és hutaüveg-tároló szekrénykéje; Bodzaforduló, a régi Magyarbodza; Szitabodza, Sepsiszék paleolitikumi telephelye; Bodzakraszna az ezeréves határ előterében; Zágonbárkány, az ipartörténeti emlékhely.

Kisgyörgy Zoltán útikönyve bemutatja Alsó-Háromszék sokszínűségét, nevezetességeit, műemlékeit és emlékműveit, helytörténeti érdekességeit, feleleveníti a még élő néphagyományokat, népi mesterségeket. A kiadvány igazi útikönyv méretű, egy kabátzsebben elfér. A tájékozódást kétnyelvű térkép segíti. A kötetet Albert Levente, a Háromszék fotóriportere illusztrálta. A műszaki szerkesztés Vasiliu Annát dicséri. Majd minden oldalt képek tarkítanak, olyan is van, amelyiket három. A térképek Már Botond munkái.

Az Alsó-Háromszéket bemutató útikalauz kapható a H–Press lapterjesztő standjain, a sepsiszentgyörgyi Diákboltban és a K Libris könyvesboltban. Megrendelhető az erdelyikonyv.eu honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2051
szavazógép
2020-02-01: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A villanykörtétől a petárdáig

Dicséretes kezdeményezéssel rukkolt elő Sepsiszentgyörgy önkormányzata: egy határozattal teljesen megtiltanák a város területén a petárdák árusítását és használatát. Nem csak az állattartók örömére, de minden épeszű polgár elégedettségére, aki tudja, hogy az ilyen eszközök használata azon túl, hogy zajos, balesetveszélyes is, nem csak a durrantani vágyókra, hanem a környezetében élőkre is.
2020-02-01: Közélet - :

Kitiltanák a petárdákat (Sepsiszentgyörgy)

Jövő péntekig véleményezhetik a sepsiszentgyörgyiek azt a határozattervezetet, amelyet kedden tett közzé a megyeszékhely önkormányzata, és amely teljességgel megtiltaná a petárdák forgalmazását és használatát a város területén. A határozattervezetet, mely borsos szabálysértési bírságokat is előír, a helyi rendőrség – mely elviekben az idevágó ellenőrzéseket végezné – törvényességi aggályok miatt kedvezőtlenül véleményezte. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, majd Antal Árpád polgármester is elismerte, az aggályok jogosak, a kezdeményezéssel viszont az a céljuk, hogy középtávon országos megoldás szülessen az egyre súlyosbodó problémára.