Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyergyóditrói vendégmunkásokVádolják a pékség tulajdonosát

2020. február 3., hétfő, Belföld

Elsősorban nem a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozó magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt – derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására. Időközben a megyei rendőrség is eljárást indított gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pedig a pékség tulajdonosainak legutóbbi döntését vizsgálja, miszerint a két Srí Lanka-it csak kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. A munkaügyi miniszter szintén tájékoztatást kért a területi munkaügyi felügyelőségtől.

  • Fotó: Beliczay László / Székelyhon
    Fotó: Beliczay László / Székelyhon

A Gyergyó TV által az egyik közösségi portálon élőben közvetített falugyűlésen a pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottjait, és tisztességes bért ajánlana számukra.

Puskás Elemér, a község RMDSZ-es polgármestere és Bíró Károly helyi segédlelkész is jelezte, hogy közvetíteni kíván a falu közössége és Köllő Csaba vállalkozó között, hogy lecsillapodjon a konfliktus, melynek mindeddig csak az a része kapott nyilvánosságot, hogy a közösség elutasítja az ázsiai vendégmunkásokat. Bíró Károly elmondta, hogy ő korábban is közvetítőként akart fellépni, de amikor az emberek kérdéseit továbbította volna, azt a választ kapta a vállalkozótól, hogy fogadjon ügyvédet.

A pékség több egykori alkalmazottja mondta el, hogy az egészsége is ráment az állandó túlórázásra, és akik nem vállalták a túlórákat, azokat elbocsátották. Egy asszony azt is elmondta: hogy elájult a pékségben, de átvitték a községi orvosi rendelőbe, és oda hívták ki a mentőt, hogy ne tűnjön munkabalesetnek. Többen a megaláztatást rótták fel, melyet a pékség alkalmazottjaiként el kellett viselniük.

Puskás Elemér polgármester megemlítette: a község nagy szülöttéről elnevezett helyi Puskás Tivadar szakiskolában duális képzést indítottak, amelyen többek között pék és cukrász szakmát lehet tanulni. Hozzátette: a falunak az az érdeke, hogy otthon tartsa a fiatalokat, éppen ezért a szakiskola végzettjeinek felajánlják a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésének a finanszírozását, ha otthon vállalnak munkát.

Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének az elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a két Srí Lanka-i pék a jobb élet reményében jött Székelyföldre, és éppen olyan helyzetben van, mint a külföldön munkát vállaló székelyek. „Mi hogy aludnánk, ha azt hallanánk, hogy a külföldön dolgozó gyermekeinket el akarják kergetni, meg akarják verni, a házat rájuk akarják gyújtani? Nem hiszem, hogy önök a szívük mélyén gyűlölködők lennének, önök egy vállalkozóval kerültek ellentétbe. (...) Ha gondjuk van a pékség vezetőjével, közösítsék ki, de ne ártsanak Ditrónak” – jelentette ki.

A felszólalók között olyan is akadt, aki az idegenek megjelenése miatti félelmének adott hangot, és úgy vélte: a Srí Lanka-i pékek csak az elsők, akiket minden bizonnyal mások követnek, és az ázsiai vendégek lassan átalakítják a közösséget.

A tanácskozáson nem vett részt Köllő Csaba, a kilencven alkalmazottat foglalkoztató pékség tulajdonosa. Álláspontját levélben közölte, amelyet Bíró Károly segédlelkész olvasott fel. Állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottjaival, túlóráikat kifizette. Ezt az állítást felhördüléssel fogadta a falugyűlés. A vállalkozó valószínűnek tartotta, hogy Ditróban nem tudnak olyan fizetést és olyan körülményeket biztosítani az alkalmazottaknak, amilyeneket Nyugat-Európában találnak a községből elvándorolt fiatalok. Köllő Csaba közölte: cége EU-s pályázati forrásokból zsemlemorzsagyár felépítésére készül, az elmúlt hetek tapasztalata alapján azonban ezt a gyárat immár nem Ditróban fogják felépíteni. A vállalkozó tudatta: a két ázsiai vendégmunkást ezentúl kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. Azt is közölte: ha fél éven belül sikerül öt helyi szakembert találni, lemond a további vendégmunkások alkalmazásáról.

Köllő Csaba elnézést kért a falu népétől, ha a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget. Ígérte, hogy a céget érintő változásokat ezen túl a falu tudomására hozza.

A falugyűlés azonban nem fogadta el a bocsánatkérést, és azt határozta, hogy petícióban szembesíti a vállalkozót a felgyűlt sérelmekkel.

 

Nyomoznak a román hatóságok

Gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt indul in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás a gyergyóditrói pékségben alkalmazott két Srí Lanka-i vendégmunkás ügyében – jelentette be Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője. Az Agerpresnek elmondta: a megyei rendőrség gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt bűnvádi dossziét nyitott az ügyben, megvizsgálják, pontosan mi történt, és kik vonhatók felelősségre. Egyelőre in rem eljárás indult, a rendőrség számára most az a legfontosabb, hogy az ügy minden részletét feltérképezze, magyarázta. Gheorghe Filip szóvivő emlékeztetett: a megnevezett bűncselekményért pénzbírság vagy hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés jár.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is megszólalt a Gyergyóditróban, szombaton tartott falugyűlést követően. Asztalos Csaba a bukaresti sajtónak elmondta: hivatalból eljárást indítanak. A CNCD elnöke tudatta: a pékséget vezető vállalkozók szombati bejelentése nyomán lépnek az ügyben. A Srí Lanka-i vendégmunkások jelenléte ellen tiltakozó helyieknek engedve a Ditrói Pékséget vezető Köllő Csaba és Katalin ugyanis úgy döntött, a két férfi ezentúl csupán kisegítő munkát fog végezni, kiveszik őket a termelésből. Hétfőn javasolni fogja a tanácsnak, hogy hivatalból eljárást indítsanak diszkrimináció gyanújával – nyilatkozta Asztalos Csaba a hotnews.ro portálnak. Az Agerpres hírügynökségnek ugyanakkor kifejtette: a két vendégmunkásnak jogában áll dolgozni, a közösség magatartása miatt nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés.

Meglepődéssel értesült a gyergyóditrói közösség magatartásáról Violeta Alexandru munkaügyi miniszter is, és információkat kért velük kapcsolatban a területi munkaügyi felügyelőségtől. Vasárnapi nyilatkozata szerint tájékoztatást kért a munkaügyi felügyelőségtől a két Srí Lanka-i dolgozó munkavállalásának formai körülményeivel kapcsolatban, erre hétfőn kap választ. Ugyanakkor tárgyalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével az ügyről, és várja a kivizsgálás eredményét.

Kifejtette, meglepődéssel értesült a közösség attitűdjéről a két, dolgozni kívánó emberrel szemben, hiszen számos román állampolgár az ország határain kívül dolgozik, akiknek szükségük van a befogadó közösség elfogadására és tiszteletére, és senki nem akar olyan helyzetet, amikor például a külföldi közösség tagjai nem akarnák megvásárolni egy román pék keze által készített kenyeret.

Hozzátette, ő is szeretné, ha minél több román állampolgárt foglalkoztatnának a hazai vállalkozók, de az üzlettel kapcsolatos döntések a cégtulajdonost illetik meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1905
szavazógép
2020-02-03: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Rablók és remények között

Elképesztő visszaéléseket tárt fel a napokban a számvevőszék: óriásira duzzasztott béreket, pótlékokat és törvénytelen kifizetéseket találtak több központi intézménynél és minisztériumnál. A lista ismert: parfümök, italok, tízóraik beszerzése közpénzen, el nem végzett túlórák, illetve szolgáltatások díjazása és egyszerű pénzkidobások (a külügyminisztérium például 85 ezer lejt fizetett egy zöldövezet kialakításáért – decemberben), de helyi adók és iskolai költségvetések megdézsmálása is előfordult.
2020-02-03: Jegyzet - Kuti János:

Bagoly mondja verébnek (A múlt hét)

Éhes disznó makkal, Iohannis előrehozott választással álmodik. Azért erőlteti a parlamenti választások idő előtti megtartását, mert kedvenc liberális pártja jól áll a közvélemény-kutatásokban. Attól fél, hogy ha telik az idő, és Ludovic Orban rendesen elkezd kormányozni (mert egy évig nem teheti azt, amit három hónapja művel), akkor esetleg választókat veszítenek. Orban azt ismételgeti, hogy szavazóik elpártoltak a Szociáldemokrata Párttól (SZDP-től), és így ez a parlament már nem képviseli az istenadta nép többségét.