Rablók és remények között

2020. február 3., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Elképesztő visszaéléseket tárt fel a napokban a számvevőszék: óriásira duzzasztott béreket, pótlékokat és törvénytelen kifizetéseket találtak több központi intézménynél és minisztériumnál. A lista ismert: parfümök, italok, tízóraik beszerzése közpénzen, el nem végzett túlórák, illetve szolgáltatások díjazása és egyszerű pénzkidobások (a külügyminisztérium például 85 ezer lejt fizetett egy zöldövezet kialakításáért – decemberben), de helyi adók és iskolai költségvetések megdézsmálása is előfordult.

Történt mindez 2018-ban, a román centenárium dicsőséges esztendejében, amikor a szociáldemokrata kormány amúgy is jelentősen megemelte a közalkalmazotti fizetéseket és más juttatásokat. A kár 268 millió lejre rúg, amiből Bulgáriában 25 kilométeres autópályát tudtak volna építeni (nálunk még elméletileg is kevesebbet, mert itt valahogy sokkal többe kerülnek a közberuházások, van tízszer drágább sztrádánk is, mint déli szomszédunknak) – és valószínűleg csak a jéghegy csúcsa került napvilágra.

De ez is jelzi, hogy az államkincstárat az odaférők egy része saját jólétét szolgáló szabad prédának tekinti. Ha azt nézzük, hogy 3620 átvizsgált intézmény után 39 bűnvádi feljelentést is tettek az ellenőrök, akkor százból egy intézmény ilyen kezekben van. Hogy ez az arány mennyire valós, nem tudni, de az biztos, hogy a szabad rablásnak sürgősen véget kellene vetni. És itt jön a következő gond. A felelősségre vonás lehetősége reményt ad arra, hogy rendeződnek a dolgok, de Romániában ennek sincs látszata. Az elmúlt években leült az igazságszolgáltatás, Liviu Dragnea volt SZDP-elnököt ugyan elítélték, de csak egy kis ügyben. A nagy Tel Drum dosszié – amelyben 21 millió euró uniós alap eltérítését jelezte az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) – valahol elakadt, de más nagy korrupciós perek sem haladnak. Még az SZDP háza táján is csend van, holott ott is egyre cifrább dolgok derülnek ki, például magánrepülőgépekkel lezajlott nyaralásokról, és ez sem a párt belügye, mert állami támogatásokból fizették. Sőt, az alvilág elleni eljárások is megfeneklettek: szintén a múlt héten robbant a hír, hogy a szervezett bűnözésért perbe fogott jászvásári Corduneanu-klán 27 tagja közül 24 végleg megúszta a börtönt, nem bűntelenség, hanem elévülés miatt. Perük 2010-ben kezdődött, a vádpontok között nemi erőszak, zsarolás, lopás, csalás, banki törvényszegések is vannak. A főkolomposok szabadok, de a három bűnbak is keveset kapott, egyikük karácsonyra haza is mehet.

Könnyű ezek után megérteni az országban uralkodó állapotokat. Az is csak nálunk történhet meg, hogy a nyugdíjpénztári közalkalmazott az idős ügyfelet küldi le a penészes raktárba iratokat kutatni. Ráadásul újabban a bírák és ügyészek sem érnek rá a munkájukat végezni, mert sztrájkolnak a speciális nyugdíjukért. Javulásban ilyen körülmények között egyre kevesebben bíznak, és valószínűleg ez az egyik legnyomósabb oka annak is, hogy a kivándorlás üteme még mindig növekszik, hogy évente százezrek elégelik meg a román hatóságok te(l)hetetlenségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1219
szavazógép
2020-02-03: Közélet - Fekete Réka:

A szülők küzdenek a folytatásért (Step by step oktatási módszer)

Lenne rá mód és törvényes keret, hogy ötödik osztálytól működjenek Step by Step típusú osztályok, de az elmúlt huszonöt év alatt, amióta elindult ez az alternatív oktatási forma az országban, azok az érintett iskolák, ahol az elemi osztályban már van ilyen tagozat, nem éltek a lehetőséggel. Éppen ezért van súlya annak a sepsiszentgyörgyi kezdeményezésnek, amelyet a stepes szülők indítottak el Balázs Réka, a huszonkét éve működő sepsiszentgyörgyi Step by Step oktatás meghonosítójának támogatásával. Szándékuk egyelőre olyan akadályokba ütközik, amelyek forrása jórészt az ismeretlentől való félelem a szóban forgó iskolaigazgató és a megyei tanfelügyelőség részéről. A Váradi József Általános Iskolát érintő – az utóbbi időben sok vitát gerjesztett – történettel kapcsolatos érvek és ellenérvek közeledni látszanak, de azt még senki nem tudja, hogy milyen lesz a végkifejlet.
2020-02-03: Belföld - :

Vádolják a pékség tulajdonosát (Gyergyóditrói vendégmunkások)

Elsősorban nem a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozó magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt – derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására. Időközben a megyei rendőrség is eljárást indított gyűlöletkeltés vagy diszkrimináció miatt, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pedig a pékség tulajdonosainak legutóbbi döntését vizsgálja, miszerint a két Srí Lanka-it csak kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. A munkaügyi miniszter szintén tájékoztatást kért a területi munkaügyi felügyelőségtől.