Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénzügyi gondokNehéz helyzetben a háromszéki sportiskolák

2020. február 3., hétfő, Sport

A megyeszékhelyi Sepsi ISK és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK is problémás helyzetbe került 2020 első hónapja után, hiszen jelen pillanatban mindkét sportiskola komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. A tanintézmények több mint 50 ezer lejes adósságot halmoztak fel eddig: egyrészt tartoznak a szolgáltatóik felé, másrészt tanáraik felé, akik saját zsebükből állják csapataik, sportolóik kiszállási költségeit. „Nehéz évzáráson vagyunk túl. Problémáink sokrétűek, nehéz optimistának lenni ebben a helyzetben” – nyilatkozta érdeklődésünkre Nemes Áron, a Sepsi ISK igazgatója.

  • Fotó: Miska Brigitta
    Fotó: Miska Brigitta

Nemes Áron elmondása szerint a tavalyi évet 28 ezer lejes adóssággal zárta a Sepsi ISK, amiből 13 ezer lejes a tartozás a szállítók felé, ám a pedagógusok ez idáig összesen 15 ezer lejjel hitelezték meg a megyeszékhelyi sportiskolát. „Nem gondolom, hogy sok esetet lehet felsorolni Háromszéken vagy az országban, ahol a pedagógusok saját zsebükből fedezik munkavégzésük költségeit, és akár 4-5 ezer lejt áldozva erre. Iskolánk tanárai közül heten vannak ilyen helyzetben, és annak érdekében, hogy csapataik, sportolóik részt vehessenek az országos bajnokságokban, saját maguk fizetik a szállást, az étkezést vagy éppen a birói díjakat” – jelentette ki Nemes. Hozzátette: ez az összeg hétről hétre nő, fogytán van már a tanárok spórolt pénze, és nem jó a határokat sem feszegetni. Véleménye szerint az sem segít a kialakult helyzeten, hogy a tanfelügyelőség rosszul kommunikál és nagy a feszültség az ISK-tanárok körében.

„Büntetéssel jár a bajnokságokból való esetleges visszalépés, ami sportolóink motivációjának és az iskolának sem tenne jót. Utoljára decemberben kaptunk 8300 lejt versenyzésre, de ez elégtelennek bizonyult. Azért is érthetetlen számunkra a helyzet, mert pontos információink vannak arról, hogy a tavaly év végén nagyon sok megye sportiskolája kapott pénzt, sok esetben még edzőtáborokra is” – fűzte hozzá az igazgató.

A Sepsi ISK legeredményesebb szakosztálya, a birkózás is gondokkal küzd. „Felújítás miatt az egykori Kós Károly Szakközépiskola alagsori edzőtermét el kellett hagynunk, és a volt Kiss Árpád Általános Iskolába költöztek át a birkózóink. Jövőben tanintézményünk fennállásának 60. évfordulóját ünnepli, és úgy gondolom, jó volna már nekünk egy saját székhely” – jelentette ki határozottan Nemes, és elmondta, a tavalyi év végén Sepsiszentgyörgy önkormányzatától 75 ezer lejes támogatást kaptak, amelyet sportszerek (tréningek, sporttáskák, sportcipők, edzéskellékek) vásárlására költöttek.

Kézdivásárhelyen sem rózsásabb a helyzet, ezt pedig Farkas Alpár, a Nagy Mózes SK koordinátora is megerősítette. „Összesen 104 sportoló jár napi rendszerességgel a négy szakosztályunkban edzésekre. Ezek közül 76 (28 kosárlabdázó, 16 kézilabdás, 20 cselgáncsozó és 12 asztaliteniszező) szerepel különböző országos bajnokságban, és egyre költségesebbek a kiszállások. Szeptember óta mostanáig a Nagy Mózes SK 53 ezer lejt költött el, amiből a szakminisztérium 26 lejt térített meg. A megmaradt 27 ezer lej már adósság, amit a szállítóinknál, a tanárainknál és edzőinknél halmoztunk fel” – fogalmazott a céhes városbéli szakember, aki úgy véli, hogy minden egyes hétvégével rohamosan nő a tartozás. Farkas megjegyzi, hogy hasonló anyagi gondjaik voltak az elmúlt években is, de soha nem ekkora mértékben. „Az, hogy az évet adóssággal zárjuk, erre nem volt példa eddig. Jó lenne, ha a tanfelügyelőség részéről valaki megnyugtatna, hogy rendeződni fog a helyzet” – bizakodik a felső-háromszéki szakember. (t)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2020-02-03: Sport - :

Brassópojánán versenyeztek (Alpesi sí)

Január 29. és 31. között a Román Síszövetség rendezte meg a Teleferic Kupa alpesi-síversenyt, amelynek Brassópojána adott otthont. A Sport-All Sport Club sícsapata Bocz Attila edző vezetésével három sportolót – Rareș Hinti, Biró Maja és Barta-Martina Máté – nevezett a megmérettetésre.
2020-02-03: Sport - :

Gálázott az éllovas Novo (Minifoci)

Gálázott az éllovas Novo, miután a kézdivásárhelyi öregfiú minifoci-bajnokság 8. fordulójában huszonegy gólt lőtt a sereghajtó Akarat együttesének.