Mi, hol, mikor?

2020. február 4., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
KIÁLLÍTÁS BÁRÓ KEMÉNY JÁNOS TISZTELETÉRE. Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban ma 18 órától megnyitják a Báró Kemény János életpályája és vadászati emlékképei című kiállítást a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény, valamint a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében.

A vendégeket Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója köszönti. Meghívottak Kemény János unokái: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK igazgatója, Nagy Kemény Géza, a marosvécsi Kemény Kastély adminisztrátora, a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület elnöke; a képanyag egy részét Kemény Endre bocsátotta rendelkezésre. Közreműködik: Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház művésze. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Balassi Intézet vezetője. Grafikai kivitelezés: Szebeni-Szabó Róbert fotográfus. A kiállításon megtekinthető a Dámvad című, Kemény János életpályáját bemutató 26 perces díjnyertes dokumentumfilm, amelyet a Magyar Mecenatúra támogatásával hozott létre a Makabor Labor. Rendező: Oláh Kata, operatőr Csukás Sándor.
DIÁKOK KIÁLLÍTÁSA. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban  szerdán 18 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai emlékeznek meg kiállítással egybekötött ünnepi műsorral Mihai Eminescu költő születésének 170. évfordulójáról. Felkészítő tanárok: Baubec Izzet és Koszta Ervin.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 19 órától Pintér Béla: Kaisers Tv, Ungarn (rendező: Porogi Dorka); szerdán (román nyelvű felirattal) a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján: Barbárok (rendező: Hegymegi Máté).

 

Zene
INTERAKTÍV KAMARAZENE. Ma 18 órától interaktív kamarazene-koncertre hívja a nagyérdeműt a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész az Árkosi Kulturális Központba (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). Műsoron: Amaral Vie­ira-, Frédéric Chopin-, Franz Liszt-, Franz Schubert-, Francis Poulenc- és George Gershwin-zongoraművek. Jegyár: 10 lej.
VÉGZŐS DIÁKOK KONCERTJE. Szerdán 18 órától az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében a Brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának végzős diákjai lépnek fel: Péter Ervin, Kakasi Nóra, Romulus Mircea Anghel, Ana Nițu, Bianca Selaru. Felkészítő tanárok: dr. Filip Ignác egyetemi professzor és Anca Preda egyetemi előadó. Műsoron: C. Ph. E. Bach-, Weber-, Böhm-, Morlacchi-, Reinecke-, Ibert-, Zgraja-, Prokofjev-művek. Zongorán kísér dr. Liliana Iacobescu és dr. Mihaela Pavel adjunktus.

 

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A fák titkos szíve című előadást 5 év fölötti nézőknek szabad előadáson február 6-án, csütörtökön és 7-én, pénteken 18 órától, február 8-án, szombaton pedig 11 órától játssza a Cimborák Bábszínház stúdió­termében. Belépőt foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyek válthatók a helyszínen az előadás előtt fél órával. Az előadást a február 4–12. közötti időszakban hétköznapokon 10 és 12 órától szervezett közönségnek játsszák.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő és románul beszélő; 18.30-tól Botrány – kanadai–amerikai életrajzi dráma, magyarul beszélő, 18.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akció­thriller, vígjáték, román felirattal; 20.45-től Joker – amerikai krimidráma, román felirattal és 21 órától Nyomorultak – francia dráma, krimi, thriller, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES A banda című előadását február 5-én 19 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon lehet.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Portugália: hagyományok, ízek és színek címmel Szakács Enikő vállalkozó, idegenvezető, síoktató (Málnás) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Bölönben a polgármesteri hivatal gyűléstermében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
PRÓBA A GÁLAMŰSORRA. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Népi Együttesének egykori tagjai elkezdték a próbákat a 160. évforduló gálaműsorára. A szervezők ma 19 órakor a kollégium konferenciatermébe várják a műsorban fellépni kívánó véndiákokat: a táncsoportot, a zenekar és az énekkar tagjait.
INGYENES MEGHALLGATÁS. Szerdán 10 órától a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje, Cătălina Dinu brassói területi szakértő. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet. A teljes diszkréció garantált.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 17.30-tól aerobik gyerekeknek, 19 órától kondi­step. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek; szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak; pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus. Telefon: 0722 233 774.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2020-02-03: Sport - :

Kenin először Grand Slam-győztes (Tenisz, Australian Open)

Az amerikai Sofia Kenin nyerte meg a női egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, aki a szombati döntőben szetthátrányból fordítva győzött a spanyol Garbine Muguruza ellen.
2020-02-04: Sport - :

Mindössze 2,3 másodperc döntött az első helyről (Autósport)

A címvédő román ralibajnok, Simone Tempestini győzelmével zárult az elmúlt hétvégén Kommandón és környékén megtartott Winter Rally Covasna tizenharmadik kiírása. A háromszékiek közül Szabó Csongor a nyílt versenyt a tizenkettedik, Constantin Toma a harmincnegyedik helyen fejezte be.