Kétfordulós polgármester-választásHatalmukat szilárdítanák a liberálisok

2020. február 4., kedd, Közélet

A négy évvel ezelőtti adatok azt mutatják, nem általános jelenség, hogy az egyfordulós polgármester-választás nyomán alacsony támogatottságú elöljárók töltenék be tömegesen a tisztséget – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint teljesen egyértelmű, hogy a kormány felelősségvállalása a kétfordulós polgármester-választás kapcsán alkotmányellenes, és nem szól többről, mint az éppen hatalmon lévő politikai alakulat rövid távú érdekeinek érvényesítéséről.

  • Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Albert Levente felvétele
    Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Albert Levente felvétele

Antal Árpád emlékeztetett: az elmúlt napokban az Orban-kabinet két korábbi, szintén felelősségvállalással elfogadott jogszabály-kezdeményezését nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság. Ezek indoklását olvasva világos, hogy valamilyen csodának kellene történnie, hogy a taláros testület ez alkalommal is ne így döntsön. Idetartozik még, hogy a Velencei Bizottság nagyon is világos ajánlást fogalmazott meg ezt a területet illetően. A maga részéről ugyanakkor kifejezetten bosszantónak tartja – és ezt az államfőnek és a miniszterelnöknek is jelezte –, hogy adott esetekben folyamatosan azt emlegetik, hogy a Velencei Bizottság ajánlásait veszik figyelembe, más alkalmakkor pedig nem törődnek vele. Ez a kettős mérce, szelektív hozzáállás – ha valami nekünk kedvező, fontos, arra odafigyelünk, ami nem, azt lesöpörjük az asztalról – elfogadhatatlan.

Antal Árpád továbbá rámutatott, hogy mind a két változat mellett és ellen is bőven lehet érvelni, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de ebben az esetben nem is ez a vita a lényeges, hanem hogy nem szabad a választások előtt pár hónappal a játékszabályokat megváltoztatni. Az elöljáró úgy véli: hosszú távon a legjobb megoldás az lenne, ha vegyes rendszert vezetnének be. Ennek a lényege, hogy egyfordulós maradna a választás, de megszabnának egy alsó szavazati küszöböt – adott százalék, amit el kell érni. Ha ezt a jelöltek közül senki sem érné el, akkor kelljen második fordulót szervezni. Ez kizárná azt, hogy valaki 20–25 százalékos támogatottsággal polgármester legyen. A számokat elnézve a megyei jogú városok esetében 2016-ban összesen két olyan elöljáró nyert mandátumot, aki a voksok kevesebb mint 35 százalékát szerezte meg, azaz nem általános vagy széles körben elterjedt jelenség a polgármesterek mandátumának kétséges legitimitása.

Három helyhatósági választáson vett részt, az első kétfordulós volt, a tapasztalata az, hogy számottevően nem ez határozza meg a szavazói opciókat. Emellett egyáltalán nem biztos, hogy a második fordulót megelőző politikai alkuk – melyek sokkal kevésbé átláthatóak, mint amelyek az első előtt köttetnek – nyomán kialakuló eredmény a közösség számára hasznos lesz.

Antal Árpád szerint az egész történet kizárólag az éppen hatalmon lévő párt rövid távú politikai érdekeinek érvényesítéséről szól. Ez nem egyedi jelenség, általában a hatalomra kerülő alakulat vagy alakulatok megpróbálják a játékszabályokat úgy átírni, hogy azok nekik kedvezzenek. A Velencei Bizottság ajánlása éppen ennek próbál némi korlátot szabni, amikor azt javasolják, hogy legalább egy évvel a választások előtt módosíthassák utoljára a vonatkozó törvényeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2020-02-04: Közélet - Szekeres Attila:

Közösségépítés, fejlesztések, környezettudatosság (Háromszék–2030)

Programok szerint élnek, nem költségvetési évben gondolkodnak, mondotta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az önkormányzat terveit vázolta lapunknak. Különben Romániában a költségvetési év rövidebb, mint a naptári esztendő, idén is csak február második felére várható a megyei költségvetés.
2020-02-04: Belföld - :

Benyújtották a bizalmatlansági indítványt

Hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolja a Ludovic Orban vezette kormányt a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és az RMDSZ abban a bizalmatlansági indítványban, amelyet tegnap olvastak fel a kétkamarás parlament együttes ülésén. A két politikai alakulat azért próbálkozik az alig három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.