Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Benyújtották a bizalmatlansági indítványt

2020. február 4., kedd, Belföld

Hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolja a Ludovic Orban vezette kormányt a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és az RMDSZ abban a bizalmatlansági indítványban, amelyet tegnap olvastak fel a kétkamarás parlament együttes ülésén. A két politikai alakulat azért próbálkozik az alig három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.

  • Fotó: Marcel Ciolacu / ProTv
    Fotó: Marcel Ciolacu / ProTv

Az ilyen módon beterjesztett törvénytervezeteket nem vitathatja meg a parlament, azok automatikusan elfogadottnak minősülnek, ha három napon belül senki sem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, vagy a kormány túléli a bizalmi szavazást. A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint az Orban-kabinet a „román demokrácia sírásójává” válik, amikor a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendeletekkel és a kormányzati felelősségvállalással visszaélve rendszeresen megkerüli a parlamentet törvényhozási elképzelései érvényesítése érdekében.

Az indítvány 208 aláírója elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypárt önös érdekei miatt, a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve, alig néhány hónappal a júniusban esedékes helyhatósági voksolás előtt próbálja módosítani a választási törvényt.

A bizalmatlansági indítványról a parlament következő együttes ülésén fognak szavazni a törvényhozók. Az Orban-kormány megbuktatásához 233 szavazatra van szükség, és az SZDP ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu tegnap már bizakodóan nyilatkozott kezdeményezésük sikeréről, azt is közölte, hogy a megüresedő kormányfői tisztségre egy párton kívüli személyt fognak javasolni. S noha az NLP nem titkolja, hogy a parlamenti választások előrehozását is szeretné kiprovokálni, Ludovic Orban tegnap határozottan cáfolta, hogy pártja saját kormánya megbuktatására voksolna.

Ha a kormánybuktatás nem sikerül, az SZDP és az RMDSZ alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2051
szavazógép
2020-02-04: Közélet - Nagy D. István:

Hatalmukat szilárdítanák a liberálisok (Kétfordulós polgármester-választás)

A négy évvel ezelőtti adatok azt mutatják, nem általános jelenség, hogy az egyfordulós polgármester-választás nyomán alacsony támogatottságú elöljárók töltenék be tömegesen a tisztséget – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint teljesen egyértelmű, hogy a kormány felelősségvállalása a kétfordulós polgármester-választás kapcsán alkotmányellenes, és nem szól többről, mint az éppen hatalmon lévő politikai alakulat rövid távú érdekeinek érvényesítéséről.
2020-02-04: Kármentő - Váry O. Péter:

Divat /tudományosan/

Divatok jönnek, divatok mennek – úgy lehet, a módi a legkérészéletűbb valami, amit ember kitalált. Ami ma trendi, holnap idejétmúlt, de lehet, holnapután újra menő lesz. És a divat alatt nem csupán a ruházat és annak kiegészítői értendők – bizony, a névadás is ide tartozik.