APIA-találkozó SzebenbenNyitottsággal a gazdák felé

2020. február 4., kedd, Gazdakör

Nagyszabású értekezleten mutatták be Szebenben a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) legfelsőbb vezetésének képviselői az ügynökségre a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) által átruházott intézkedéseket. Szeben térségéből és a szomszédos megyékből érkezők mellett jelen voltak Kovászna és Hargita megyei gazdák is. Az APIA küldöttségét Adrian Pintea vezérigazgató vezette, a hivatalosságok asztalánál ott ült Marius Popica, az APIA Kovászna megyei hivatalának igazgatója is. Háromszéket a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének vezetőtanácsi tagjai, valamint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat egy tagja képviselte.

  • A szebeni találkozó résztvevői. A szerző felvétele
    A szebeni találkozó résztvevői. A szerző felvétele

A bemutatott intézkedések között szerepelt az M8-as számú (befektetések az erdős területek fejlesztésébe és élőképessé tételébe), az M10-es (agrárkörnyezeti és klíma), az M11-es (ökogazdálkodás), az M13-as (nehéz természeti körülményekkel küzdő területek), az M14-es (állatjólét) és az M15-ös intézkedés (környezetbarát erdőgazdálkodás, erdővédelem).

Az APIA részéről hangsúlyt fektettek a támogatási igénylések ellenőrzési módszereinek ismertetésére. Az ellen­őrzés lehet klasszikus és légi felvételes – utóbbi esetében műholdas felvételeket is használnak. A terepen történő ellenőrzések a gazda jelenléte nélkül is megejthetők, kivételt képeznek egyes agrárkörnyezeti vállalások – hangsúlyozták.

A fórumon felszólalási lehetőséget kaptak a jelen lévő gazdák is. A farmerek beszédéből világosan kitűnt: a támogatások tekintetében érdekellentét van a kis- és közepes, illetve a nagygazdák között. A felek ugyanis a saját igényeiknek megfelelő támogatási formákat szeretnének, és ez nézeteltérésekhez vezet.

Adrian Pintea beszédében hangsúlyozta: a támogatások formáját, illetve azok igénylését tekintve idén nem lesznek változások, a jelen lévő gazdákat egyben az általa vezetett ügynökség nyitottságáról biztosította. Mint mondta, számukra fontos a gazdák tájékoztatása, akinek a támogatásokhoz fűződő kérdése van, megírhatja az APIA Facebook-oldalán is, a választ meg fogja kapni – emelte ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 272
szavazógép
2020-02-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agrárreformot ígérnek

Ladócon került sor a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által kezdeményezett év eleji gazdafórumok első összejövetelére. A múlt heti eseményen több mint százötven bodzavidéki gazda vett részt, többségük állattenyésztő. Képviseltették magukat a megye agárintézményei, a körzet önkormányzatai, gazdaszervezetei. A mezőgazdasági minisztérium részéről jelen volt Dorel Secară miniszteri tanácsos is.
2020-02-04: Gazdakör - Incze Péter:

Megjelent a 2020-as pályázati naptár (Vidékfejlesztés)

Múlt hétvégén hozta nyilvánosságra az Országos Vidékfejlesztési Ügynökség 2020-ban várható pályázati kiírásainak ütemtervét. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti, hétéves vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható. Több intézkedésnél a keretösszeg már a korábbi években kimerült, így ezekre idén nem lehet pályázni.