VidékfejlesztésMegjelent a 2020-as pályázati naptár

2020. február 4., kedd, Gazdakör

Múlt hétvégén hozta nyilvánosságra az Országos Vidékfejlesztési Ügynökség 2020-ban várható pályázati kiírásainak ütemtervét. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti, hétéves vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható. Több intézkedésnél a keretösszeg már a korábbi években kimerült, így ezekre idén nem lehet pályázni.

Az uniós rendelkezések értelmében azonban minden tagországnak jogában áll, hogy bizonyos vidékfejlesztési összegeket, amelyek az egyes intézkedéseknél megmaradtak, olyan intézkedésekre csoportosítson át, ahol túligénylés volt. Így lesz lehetséges egy újabb kiírás a fiatalok (41 év alattiak) vidéken való megtelepedésének támogatására, a kiírást a nyilvánosságra hozott ütemterv szerint április végén indítják 42,7 millió eurós kerettel.

Egy másik, újdonságnak számító intézkedés a 3.2-es – Támogatás a termelői csoportoknak a piacra juttatott termékeik reklámozására. Ennek pályázhatóságát júliusban indítanák, a pályázható összeg valamivel több, mint 4 millió euró. Áprilisban 43,2 millió eurós keretösszeggel újraindítják a 4.3-as intézkedést, amelyben öntözőrendszerek létrehozására, illetve a már meglévők korszerűsítésére igényelhető támogatás. Ugyancsak áprilisban kerül sor újabb kiírásra a 4.2-es intézkedésnél. Mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására összesen 6,9 millió euró pályázati alap áll rendelkezésre majd. A miniszter nyilatkozata szerint az összeget célirányosan a hegyvidéknek szánnák, kis vágóhidak, feldolgozók létesítése a cél.

Az ütemterv szerint februárban indítják újra az 5.1-es és 5.2-es alintézkedések – beruházási támogatás a természeti katasztrófák és jelenségek által okozott károkra – pályázhatóságát 13, illetve 3,7 millió euróval. A pénzalapokat célirányosan az afrikai sertéspestis visszaszorítására és felszámolására szánják. Márciusban újraindítják a 17.1-es intézkedést, amelynek keretében a növénykultúrák és állatok biztosításának támogatására 39,3 millió euró pályázható meg.

Szintén áprilisban lesz újabb kiírás a Leader-csoportok együttműködési tevékenységének támogatására (19.3-as intézkedés). A pályázható összeg itt 4,4 millió euró lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2020-02-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nyitottsággal a gazdák felé (APIA-találkozó Szebenben)

Nagyszabású értekezleten mutatták be Szebenben a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) legfelsőbb vezetésének képviselői az ügynökségre a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) által átruházott intézkedéseket. Szeben térségéből és a szomszédos megyékből érkezők mellett jelen voltak Kovászna és Hargita megyei gazdák is. Az APIA küldöttségét Adrian Pintea vezérigazgató vezette, a hivatalosságok asztalánál ott ült Marius Popica, az APIA Kovászna megyei hivatalának igazgatója is. Háromszéket a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének vezetőtanácsi tagjai, valamint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat egy tagja képviselte.
2020-02-04: Közélet - Fekete Réka:

Rendhagyó istentisztelettel zárták az imahetet (Sepsibodok)

A keresztény ember előítéletek nélkül él és nem a háláért cselekszi a jót – foglalható össze a sepsibodoki református imaházban tartott vasárnapi istentiszteleten elhangzott üzenet. A nyolc estét felölelő imahetet Makkai Péter árkosi református lelkész zárta, fellépett az United by Music sérült fiatalokból álló zenekar és bemutatták alulírott, Együtt kerek a világ című, fogyatékkal élők életéről szóló riportkötetét.