Új kormánya van Koszovónak

2020. február 4., kedd, Világfigyelő

Bizalmat szavazott a koszovói parlament az Albin Kurti vezette új kormánynak tegnap, így négy hónappal az előrehozott választások után újra van kormánya a balkáni államnak.

  • Albin Kurti. Fotó: EPA
    Albin Kurti. Fotó: EPA

Az ultranacionalista Önrendelkezés és a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) koalíciós kormányát a 120 tagú parlament 86 képviselője támogatta, tízen tartózkodtak, az ellenzék pedig a szavazást megelőzően kivonult.

Az októberi választásokon az Önrendelkezés 29, az LDK pedig 28 mandátumot szerzett, a kormánykoalícióhoz pedig a kisebbségi pártok is csatlakoztak.

A vasárnap, az alkotmányos határidő utolsó napján megkötött koalíciós szerződés értelmében a koszovói kormánynak 15 minisztériuma lesz, ebből hatot az Önrendelkezés, hatot az LDK, hármat pedig a kisebbségek kapnak.

A két párt már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, a két pártelnök több mint egy tucat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, korábban mégsem sikerült megegyezniük. A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozta a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az, hogy ki legyen az ország következő köztársasági elnöke, miután Hashim Thaçi államfő mandátuma 2021-ben lejár. Isa Mustafa LDK-elnök azt szerette volna, ha az új államfő az LDK-ból kerülne ki, míg Albin Kurti nem volt hajlandó elkötelezni magát a leendő köztársasági elnök személye mellett, és korábban azt mondta, jobban szeretné, ha az új államfő párton kívüli lenne. A kérdés megvitatását későbbre halasztották

A megállapodás arra is kiterjedt, hogy a képviselőház december 26-án megválasztott házelnöke, Glauk Konjufca helyett egy LDK-s képviselő, Vjosa Osmani legyen a parlament elnöke ezentúl. Glauk Konjufca az ország külügyminisztere lett.

Albin Kurti kiemelte, az új kormánynak héttel kevesebb minisztériuma lesz, mint az előző kabinetnek, a miniszterhelyettesek számát pedig 80-ról 33-ra csökkentik. Hozzátette: kormánya a korrupció csökkentésére és az igazságügyi rendszer megerősítésére törekszik majd, és visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot, amely három hónapos kiképzést jelent majd. Albin Kurti azt is bejelentette, hogy feljelentést tesz Szerbia ellen háborús bűnök elkövetése miatt, amelyet Belgrád az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején követett el.

Az új kormány legfontosabb feladata a Szerbiával folytatott párbeszéd újrakezdése lesz, a megbeszélések ugyanis 2018 novemberében megszakadtak, amikor az akkori koszovói vezetés százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó ezt elismerni, és továbbra is déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A helyzet megoldása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-02-04: Belföld - :

Állati eredetűek a román katonáknak tulajdonított csontok (Úzvölgyi katonatemető)

A román hatóságok szerint állati eredetűek azok a csontok, amelyeket román nacionalista szervezetek az Úzvölgyén eltemetett 150. román katona földi maradványainak tekintettek. A csontokat a jászvásári Törvényszéki Orvostani Intézet vizsgálta meg, az eredményekről pedig a moineşti-i ügyészség tájékoztatta Árus Zsoltot, a Székely Figyelő Alapítvány elnökét. Árus az egyik közösségi portálon tette közzé az ügyészség válaszát.
2020-02-04: Világfigyelő - :

Törökökre lőttek, ők válaszoltak (Szíriai háború)

Legkevesebb négy török katona meghalt a szíriai kormányerők tüzérségének intenzív lövései következtében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, további kilenc pedig megsebesült, egyikük súlyosan – közölte tegnap az ankarai védelmi minisztérium.