Szíriai háborúTörökökre lőttek, ők válaszoltak

2020. február 4., kedd, Világfigyelő

Legkevesebb négy török katona meghalt a szíriai kormányerők tüzérségének intenzív lövései következtében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, további kilenc pedig megsebesült, egyikük súlyosan – közölte tegnap az ankarai védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint Törökország erősítésnek küldött Idlíbbe katonai egységeket azzal a céllal, hogy megakadályozzák az ott folyó harcok folytatódását. A tárca aláhúzta, a damaszkuszi erők annak ellenére adták le a lövéseket, hogy előzetesen tájékoztatták őket a katonák tervezett pozíciójáról. A minisztérium tudatta: a török tüzérség a szükséges mértékben azonnal válaszolt a szíriai támadásra, bemért, valamint megsemmisített célpontokat a térségben.

A török elnöki szóvivő az Idlíbre vonatkozó nemzetközi megállapodás megsértésének nevezte a szíriai tüzérség lövéseit, hozzátéve, hogy ezért az elkövetők meg fognak fizetni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, Törökország mindig válaszolt és válaszolni is fog a támadásokra. Az első adatok szerint 30–35 ellenséges szíriait „ártalmatlanítottak” – mondta, hozzátéve, hogy eddig 46 szíriai célpontra 222 tüzérségi lövést adtak le. Azok, akik ilyen alattomos támadásokkal próbára teszik Törökország eltökéltségét, rá fognak jönni, hogy nagy hibát vétenek – hangoztatta.

Hulusi Akar török védelmi miniszter tegnap este azt mondta, hogy időközben összesen már 54 szíriai célpontra nyitottak tüzet, a kormányerők 76 katonáját „ártalmatlanítva”. A török hatóságok a katonai műveletekkel kapcsolatban előszeretettel alkalmazzák az „ártalmatlanítani” szót, ami nem feltétlenül jelent halálos áldozatot.

Erdogan tegnapi sajtótájékoztatón az orosz illetékesekhez intézve szavait – egy meglepő fordulattal – kijelentette, hogy nem ők, hanem a damaszkuszi rezsim Ankara tárgyalópartnere. Egyúttal arra szólította fel Moszkvát, hogy ne álljon Törökország útjába. Erdogan jelezte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégájukkal, de ha ezek a megbeszélések nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor személyesen magyarázza el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a helyzet komolyságát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Erdogan bírálataira reagálva tagadta, hogy Moszkva nem teljesítené maradéktalanul a feszültségcsökkentési övezettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái, kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 288
szavazógép
2020-02-04: Világfigyelő - :

Új kormánya van Koszovónak

Bizalmat szavazott a koszovói parlament az Albin Kurti vezette új kormánynak tegnap, így négy hónappal az előrehozott választások után újra van kormánya a balkáni államnak.
2020-02-05: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Előadás nemzeti lovaskultúránkról
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében február 6-án, csütörtökön 18 órától a Háromszéki TÉT-estek (Tudás–Élmény–Tapasztalat) vendége lesz dr. Gőblyös István, a magyarországi Nemzeti Lovasakadémia alapítója és szakmai vezetője.