Európa Kulturális FővárosaFiume és Galway

2020. február 5., szerda, Magazin

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át. Fiuméban a nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt, köztük számos turista.

  • Megnyitó Fiuméban
    Megnyitó Fiuméban

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlott. Az Opera Industriale című produkcióban 120 előadóművész vett részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese volt, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísértek. A szervezők szerint a projektet a fiumei underground kultúra képviselői kezdeményezték. Mint fogalmaztak, az est fénypontja horvát, egyben európai volt, megmutatta, hogy a város az maradt, ami. A program ízelítőt adott „abból az energiából, amely a városban uralkodik, a munkásosztálytól kezdve a punkon, a technón és a metálon keresztül a zajokig – mindabból, ami a városban valamilyen módon kellemetlen, de mégis Fiumét alkotja”.

A látogatók a kikötőváros közelmúltbeli legjelentősebb történelmi eseményeit is megismerhették egy 200 méter hosszú idősétányon keresztül, amely a főutcán haladt végig. Vojko Obersnel, Fiume polgármestere szerint az egy éven át tartó EKF-programsorozat elmeséli Fiume, „a sokféleség kikötője” történetét – ez egyben a rendezvény mottója is.

Fiuméban 2020-ban mintegy 300 kulturális programot, ezen belül 600 eseményt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint félszáz európai és más országból. A programok fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.

A nyitóünnepséget követően az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz, amelyet február utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Fiume része volt az Osztrák–Magyar Monarchiának, két évtizedig olasz, majd a második világháborúban náci megszállás alatt állt. A jugoszláv időkben jelentős iparvárossá, fontos kikötővé vált, ma is meghatározza iparvárosi és migrációs jellege, baloldali és jugoszláv identitása.

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át tartanak a nyitóünnepségek. Az elnyújtott nyitó időszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében. Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális éle­téről.

Az EKF-program keretében színre viszik az ősi Gilgames-eposzt, a Borderline installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére, Szent Patrik napján zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2020-02-05: Magazin - :

Ingyen tanítanak dobolni (Sepsiszentgyörgy)

Rendhagyó közösségi programra várja a jelentkezőket a learn2drum dobiskola, mely ingyenesen kínál három hónapos képzést hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok számára. Az oktatás során a tanítványok a hagyományos értelemben vett dobolás alapjait sajátíthatják el, de igény szerint lehetőség adatik arra is, hogy további klasszikus ütőhangszereket (vibrafont, marimbát) is kipróbáljanak.
2020-02-05: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy B. Sándor:

Jaj annak, akinek nincs szenvedélye (Magánvállalkozás)

Bálinth Zoltán 1978-ban született Árkoson négygyermekes családban. Kilenc­éves korában meghalt az édesanyja, tízévesen elveszítette édesapját, később az egyik testvérét is. Gyámság alatt nőtt fel, akárcsak testvérei, őt a keresztapja nevelte 18 éves koráig. 1993-ban kezdett el érdeklődni a régiségek iránt, gyűjteménye ma már 8 ezer tárgynál is többet tartalmaz, melyek között 366-féle vasaló található. Vasaló Ház néven 2018-ban panziót nyitott Árkoson, hogy legyen, ahol megszálljanak a gyűjteménye iránt érdeklődő turisták.