SepsiszentgyörgyIngyen tanítanak dobolni

2020. február 5., szerda, Magazin

Rendhagyó közösségi programra várja a jelentkezőket a learn2drum dobiskola, mely ingyenesen kínál három hónapos képzést hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok számára. Az oktatás során a tanítványok a hagyományos értelemben vett dobolás alapjait sajátíthatják el, de igény szerint lehetőség adatik arra is, hogy további klasszikus ütőhangszereket (vibrafont, marimbát) is kipróbáljanak.

A learn2drum dobiskola 2014 januárjában jött létre Marosvásárhelyen kifejezetten azzal a céllal, hogy a zeneszerető fiatalok számára teret és lehetőséget biztosítson az önálló dobtanulásra. 2018 őszén a Learn2drum továbbterjeszkedett Kovászna megyébe, Sepsiszentgyörgyre is, ahol saját stúdióval és jelenleg közel 20 diákkal büszkélkedhet.

Jelen kezdeményezés révén a dobiskola sepsiszentgyörgyi tevékenységét kívánja bővíteni, egy egyedülálló társadalmi projekt révén. Ennek részeként 10–12 szociálisan hátrányos helyzetű családból származó, 6–18 év közötti gyermek számára ajánl fel ingyenes ütőhangszeres oktatást. A térítésmentes képzés három hónapon keresztül zajlik, heti egy alkalommal, 2020 februárjával kezdődően a learn2­drum dobiskola helyi stúdiójában.

A zenei nevelés és tehetséggondozás mellett a meghirdetett projekt nem titkolt célja az is, hogy tágabb körben népszerűsítse a dobolás előnyeit. Köztudott ugyanis, hogy az ütőhangszerek szakszerű alkalmazása sok szempontból hozzájárul a diákok koordinációs készségeinek és ritmusérzékének fejlesztéséhez, illetve a megfelelő zenei hallás kialakításához is. „Bár a diákok a heti rendszerességgel tartott órák alatt lépésről lépésre sajátíthatják el a dobolás fortélyait, az oktatás ütemét saját tempójukhoz és igényeikhez igazítjuk. Nem sietünk sehová, mert a zene öröm, és mert lényegében csak arról van szó, hogy a zeneszeretet kialakításán túl a tehetségünk és saját készségeink fejlesztésén dolgozhassunk” – vallja Kiss Levente, a Learn2drum vezetője.

A képzésre a 0743 714 477-es telefonszámon, illetve a leventekiss.learn2­drum@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2020-02-05: Magazin - :

Drakulics elvtárs Sepsiszentgyörgyön (Mozi)

Vasárnap mutatják be Sepsiszentgyörgyön a Drakulics elvtárs című filmet. A film bemutatója után közönségtalálkozóra kerül sor a rendező Bodzsár Márk és a főszereplő Walters Lili részvételével.
2020-02-05: Magazin - :

Fiume és Galway (Európa Kulturális Fővárosa)

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át. Fiuméban a nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt, köztük számos turista.