Moszkvát aggasztja a NATO hadgyakorlata

2020. február 5., szerda, Világfigyelő

Oroszországot nagyon aggasztja az erőteljes amerikai katonai részvétellel megtartandó Defender Europe 2020 hadgyakorlat, amelyre úgy fog reagálni, hogy ne teremtsen fölösleges kockázatokat – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov rámutatott, hogy az áprilisban és májusban megrendezendő hadgyakorlatra a tervek szerint a már Európában állomásozó egységekhez több mint 30 ezer egységnyi amerikai haditechnikát és 20 ezer amerikai katonát csatlakoztatnak. Összességében több mint 40 ezer ember vesz rész ezen a hadgyakorlaton.

„Értelemszerűen reagálni fogunk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a folyamatokat, amelyek nagyon erős aggályokat keltenek, de úgy fogunk reagálni, hogy ne teremtsünk szükségtelen kockázatokat” – mondta a tárcavezető. Rámutatott arra, hogy a hivatalos bejelentés szerint amerikai hadgyakorlat készül, amelyre meghívták a NATO-szövetségeseket is.

Ennek egyik lehetséges oka, hogy az amerikaiak számára lényegesen egyszerűbb a saját utasításaik szerint maguknak megtervezni és végrehajtani mindent úgy, hogy még jelképesen se kösse meg őket a NATO-fegyelem. Noha az Egyesült Államok európai erőinek parancsnoka egy személyben a NATO európai erőnek főparancsnoka is – nyilatkozott Lavrov.

A miniszter abszolút indokolatlannak nevezte a hadgyakorlatot, amelynek szervezőit azzal vádolta meg, hogy tovább kívánják növelni a feszültséget a térségben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ellenlépéseit Oroszország a saját területén kívánja foganatosítani, mint ahogy a saját területén tárolja nukleáris fegyvereit is, ellentétben az Egyesült Államokkal.

A Németország és Lengyelország területén megtartandó Defender Europe 2020 gyakorlaton 18 állam vesz részt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2020-02-05: Világfigyelő - :

Magyar diplomaták segítik Moldova uniós integrációját

Megállapodtak arról, hogy a magyar külügyminisztérium Chișinăuba delegál két diplomatát, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban – jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.
2020-02-05: Közélet - Fekete Réka:

Közösségi összefogással, mint egykor (160 éves a Székely Mikó Kollégium)

Derűvel, játékkal, az iskola több mint másfél évszázados történetét idéző, Sepsiszentgyörgy történelmi visszapillantójának is tekinthető kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, tudományos előadással, többnemzedéknyi véndiák és tanár részvételével tartott gálaműsorral zárja jövő héten a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium a fennállásának 160. évét ünneplő eseménysorozatot, amely tavaly novemberben rendhagyó iskolanappal, a Mikóról szóló irodalom bibliográfiájának bemutatásával kezdődött, majd emlék-istentisztelettel és a mikós tanárokról szóló film bemutatójával folytatódott.