Magyar diplomaták segítik Moldova uniós integrációját

2020. február 5., szerda, Világfigyelő

Megállapodtak arról, hogy a magyar külügyminisztérium Chișinăuba delegál két diplomatát, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban – jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.

  • Szijjártó Péter és Aureliu Ciocoi. Fotó: Borsos Mátyás
    Szijjártó Péter és Aureliu Ciocoi. Fotó: Borsos Mátyás

A magyar diplomácia vezetője leszögezte, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként az EU legfontosabb politikái között tartja számon a bővítést és a keleti partnerséget, és nemcsak a kétoldalú kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni, hanem azt szeretné, ha az EU és Moldova között is minél szorosabb lenne az együttműködés.

Az EU-nak szüksége van sikerekre, sikertörténetekre, és egy ilyen lehet a keleti partnerség, amelyben a Moldovai Köztársaságnak nagyon fontos szerepe van – mondta Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte, hogy Moldovának szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, de egyben megfigyelő tag az Eurázsiai Gazdasági Unióban is.

„Amikor a keleti partnerségről beszélünk, akkor a partnerség szót is szó szerint értjük, ezért tőlünk leckéztetést, a belügyekbe való beavatkozást soha nem fognak tapasztalni. Soha nem fogunk véleményt mondani a belpolitikai kérdésekről, mert egyszerűen nem a mi dolgunk” – közölte Szijjártó Péter.

Hozzátette: az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar–moldovai üzleti kapcsolatok finanszírozását, az OTP pedig felvásárlás révén a legnagyobb szereplő lett a moldovai pénzügyi piacon, ami szintén bátorítást jelent a magyar cégeknek, hogy megjelenjenek az országban. A Richter immár 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a moldovai piacon – emelte ki a miniszter. Közölte: megállapodást írtak alá, hogy szeptemberben 40 moldovai diák kezdhesse meg tanulmányait ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken.

Szijjártó Pétert fogadta Igor Dodon államfő, Ion Chicu miniszterelnök, valamint Zinaida Greceanii, a parlament elnöke, megbeszélést folytatott Anatol Usatii gazdasági és infrastrukturális miniszterrel. Továbbá találkozott a Bákó megyéből származó Kósa Antallal, Chișinău római katolikus püspökével.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-02-05: Világfigyelő - :

Felfüggesztve marad a Fidesz tagsága (Európai Néppárt)

Határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban (EPP), mivel nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása – jelentette ki Donald Tusk, a pártcsalád elnöke.
2020-02-05: Világfigyelő - :

Moszkvát aggasztja a NATO hadgyakorlata

Oroszországot nagyon aggasztja az erőteljes amerikai katonai részvétellel megtartandó Defender Europe 2020 hadgyakorlat, amelyre úgy fog reagálni, hogy ne teremtsen fölösleges kockázatokat – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.