Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kezdődik?

2020. február 5., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István

Némileg váratlan, de taktikai szempontból mindenképp ügyes módját választották az éppen regnáló liberálisok, hogy végre érdemben és nagyot lépjenek a hatalomra kerülésük óta változó hévvel, de végig napirendben tartott előrehozott választások kiírásának irányába.

A tegnapi kormányülésen a parlamenti választásokat több pontban is érintő döntés – a miniszterelnök minden kozmetikázó nyilatkozata ellenére – ugyanis kizárólag a Nemzeti Liberális Pártot és esetleges politikai partnereit hozza helyzetbe, s egyben előkészíti a terepet, hogy mihamarabb az urnák elé lehessen szólítani a választópolgárokat, ha a helyzet úgy adódik. A dolgok jelen állása szerint ugyanis a külföldön élő románoknak nyújtott voksolási segítség (három nap, mint az államfőválasztáskor) egyértelműen nem a szociáldemokratáknak lesz jó. Szintén a jobboldalnak hasznos a lakhely szerinti megkötés feloldása az itthoni választópolgárok esetében, amely révén mások mellett a nagyvárosokban tanuló egyetemistákat könnyebben rávehetik, hogy éljenek a jogukkal. És ez a választói réteg nagy eséllyel – legalábbis a tapasztalat ezt mutatja – ismét csak nem a Szociáldemokrata Pártot támogatja tömegesen. Az általános szabályok átírásán túl a kormány valódi céljának legárulkodóbb jele az előrehozott választások kiírására érvényes határidők felére csökkentése. A sürgősségi rendelettel sebtében elintézett módosítások fényében Ludovic Orban kormányfő magyarázata pedig egyenesen siralmas. Másként fogalmazva: van képe kijelenteni, hogy csak felkészülnek arra az esetre, ha a bizalmatlansági indítvány mégis célba érne.

A kormány tegnapi húzását érdemes azért az elmúlt, nagyjából másfél hónap tükrében is vizsgálni. A költségvetés elfogadását, illetve pár döntést leszámítva az Orban-kabinet már jó ideje úgy viselkedik, mintha szánt szándékkal elő akarná idézni saját bukását. Képtelenség, hogy ne lennének tisztában azzal, hogy a felelősségvállalással vagy komolyan vitatható sürgősségi rendeletek futószalagon gyártásával egyebek mellett az alaptörvényen taposnak, és ezt büntetlenül végigvihetik. A gyanút erősíti továbbá az ország irányításához való hozzáállásuk is: ezek óvatoskodó, ígéretekkel, tervekkel nagyon csínján bánó, bizonytalanságról árulkodó megnyilatkozások. Párhuzamosan pedig olyan döntéseket erőltetnek, amelyek egyértelműen a megbuktatásukra tett kísérletekhez vezethetnek.

A liberálisok taktikázásával párhuzamosan ugyanakkor a parlamentben sincs hiány furcsaságokból, melyek alapján nagyon úgy tűnik, az előrehozott választás mostanra minden fél számára elfogadható forgatókönyvvé vált, és a felszíni csatározások mögött tulajdonképpen ezért dolgozik mindenki. Gondoljunk csak arra, hogy a szociáldemokraták úgy szándékoznak kormányt buktatni, hogy tudják: Iohannis államfő nem fogad el egy tőlük érkező miniszterelnök-jelöltet, a liberálisokét pedig ők nem hajlandóak „felkenni”. Nem mellékesen a bizalmatlansági indítvánnyal gyakorlatilag Orbanék kezére játszanak, hiszen sikere esetén megnyílhat a kiskapu a törvényhozás feloszlatása és az előrehozott választások kiírására. Marad természetesen a kérdés, hogy a honatyák hajlandóak-e lemondani mandátumukról pár hónappal korábban, még akkor is, ha ez egy politikai patthelyzetet eredményez. Ráadásul a kormány megszorongatására még mindig akadnak eszközeik.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2231
szavazógép
2020-02-05: Közélet - :

Vizes gondok Baróton

Nem működhet tovább eddigi formájában a baróti vízszolgáltató – derült ki a múlt heti soros tanácsülésen, ahol elhangzott: a törvény szerint vagy jogi személlyé alakítják, vagy átadják a megyei vízszolgáltatónak. Ez lesz az elkövetkező időszak egyik sarkalatos döntése, hisz nem kis büntetésre lehet számítani, ha nem oldják meg rövid időn belül a kérdést. Ha a megyei szolgáltatóhoz való csatlakozást választják, a jelenlegi vízárak a duplájára emelkedhetnek, hiszen az egységes árakkal dolgozik Kovászna megyében.
2020-02-05: Közélet - Iochom István:

Az ötödik örmény nemzeti est

Hétfő délután a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében a Zöld Nap Egyesület szervezésében került sor több mint száz érdeklődő jelenlétében az év első – sorban a huszadik – nemzeti estjére.