Az ötödik örmény nemzeti est

2020. február 5., szerda, Közélet

Hétfő délután a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében a Zöld Nap Egyesület szervezésében került sor több mint száz érdeklődő jelenlétében az év első – sorban a huszadik – nemzeti estjére.

  • Mariam Sargsyan és magyar hangja, Derzsi Katalin. A szerző felvétele
    Mariam Sargsyan és magyar hangja, Derzsi Katalin. A szerző felvétele

A különféle nemzeti estek közt a mostani volt az ötödik örmény témájú esemény. Az elsőre 2012. április 12-én került sor Gayane Asatryan elő­adásában, aki immár nyolc éve Ozsdolán él, a másodikat 2017. január 26-án Zhenya Ohanyan, a harmadikat ugyanabban az évben december 12-én Haykuhi Haratyunyan, a negyediket pedig 2019. március 20-án Alen Margaryan tartotta.

A hétfői, ötödik örmény nemzeti est előadója Mariam Sargsyan, az Environment+ projekt EVS önkéntese volt, aki a múlt év augusztus elsején érkezett Kézdivásárhelyre, és idén május 1-jéig marad vidékünkön. A rendezvény örmény verssel kezdődött, amelyet Gayane Asatryan mondott el, majd a Jerevánban, Örményország fővárosában lakó Mariam Sargsyan interaktív, vetített képekkel, videóbejátszásokkal tarkított előadás során mutatta be szülőföldjét.

Az est során Örményország földrajzával, történelmével, kultúrájával, hagyományaival, épített örökségével, ünnepeivel, jellegzetes táncaival, hagyományos gasztronómiájával, vallási szokásaival, jellegzetes hangszereivel és az örmény ábécével ismerkedhettek meg a jelenlevők. Az előadó angol nyelvű bemutatóját Derzsi Katalin, az egyesület mentora tolmácsolta magyar nyelven. Az est végén a jelenlévők örmény recept alapján készült édességet, a gatát (örmény vajas sütemény) is megkóstolhattak, amelyet Gayane Asatryan készített erre az alkalomra.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2020-02-05: Máról holnapra - Nagy D. István:

Kezdődik?

Némileg váratlan, de taktikai szempontból mindenképp ügyes módját választották az éppen regnáló liberálisok, hogy végre érdemben és nagyot lépjenek a hatalomra kerülésük óta változó hévvel, de végig napirendben tartott előrehozott választások kiírásának irányába.
2020-02-05: Közélet - Szekeres Attila:

Pert vesztett Mircea Diacon

Véglegesen pert vesztett Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, aki Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét, a Háromszék szerkesztőségét és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot perelte be. A véglegessé vált táblabírósági döntést a napokban vette át szerkesztőségünk.