Külföldi munkavállalók Háromszéken

2020. február 6., csütörtök, Közélet

Nem tapasztalt szabálytalanságokat a megyei munkafelügyelőség tavalyi ellenőrzésein azon háromszéki vállalkozásoknál, melyek külföldi állampolgárokat foglalkoztatnak – derült ki az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján.

  • Dylan Flores Costa Rica-i vendégmunkás a Sepsi OSK futballcsapat mezében. Fotó: Gyurkó-Henning Balázs
    Dylan Flores Costa Rica-i vendégmunkás a Sepsi OSK futballcsapat mezében. Fotó: Gyurkó-Henning Balázs

Mint arról Liliana Balmuș főfelügyelő-helyettes beszámolt, megyeszerte 23 külföldi, Törökországból, Srí Lankáról, Nepálból, Kínából, Kamerunból, Nigériából és a Moldovai Köztársaságból érkező vendégmunkásról tudnak. Kihágást csupán egyetlen esetben jegyeztek alkalmazásuk kapcsán: egy uzoni vállalkozás engedély és munkaszerződés nélkül foglalkoztatott tavaly nyáron négy moldovai munkást. Az ellen­őrzést követően alkalmazták őket. A főfelügyelő-helyettes szerint a Románia és a Moldovai Köztársaság közti egyezmények értelmében utóbbi lakosai csak az országhatártól 30 km-ig dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül, ezen a távon túl azonban már szükséges a hivatalos engedélyek beszerzése, a munkaszerződés. Háromszéken készruhagyár és pékség is foglalkoztat vendégmunkásokat, ezek mellett szállodai étteremben és boltban is dolgoznak külföldiek, többen közülük megyeszékhelyi sportklubok munkatársai. (dvk)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2020-02-06: Közélet - :

Biogazdálkodásban a jövő (Gazdafórum Nagybaconban)

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett év eleji gazdafórumok sorában tegnap Nagybaconban tartottak találkozót, melynek keretében a gazdatársadalmat érintő és érdeklő témákat vitattak meg. Előadások hangzottak el a biogazdálkodás tárgykörében, a fiatal gazdák megtelepedésének lehetséges támogatásáról, a szövetkezés előnyeiről. A fórum során a gazdák gyakorló mezőgazdászokként szóltak hozzá a témákhoz, pró és kontra érvekkel bővítve az előadásokat.
2020-02-06: Közélet - Nagy D. István:

Kevés a súlyos szabálytalanság (Munkaügyi ellenőrzések)

Elenyésző számú feketén foglalkoztatott munkavállalót azonosított tavaly a háromszéki munkafelügyelőség, és a munkavédelem tekintetében sem találtak olyan rendellenességeket, amelyek a munkáltató tevékenységének időszakos felfüggesztésével jártak volna – tájékoztatta lapunkat Ördög Lajos. A megyei felügyelőség vezetőjét annak kapcsán kerestük meg, hogy az országos hatóság közzétette a múlt évi ellenőrzések eredményeit.