Munkaügyi ellenőrzésekKevés a súlyos szabálytalanság

2020. február 6., csütörtök, Közélet

Elenyésző számú feketén foglalkoztatott munkavállalót azonosított tavaly a háromszéki munkafelügyelőség, és a munkavédelem tekintetében sem találtak olyan rendellenességeket, amelyek a munkáltató tevékenységének időszakos felfüggesztésével jártak volna – tájékoztatta lapunkat Ördög Lajos. A megyei felügyelőség vezetőjét annak kapcsán kerestük meg, hogy az országos hatóság közzétette a múlt évi ellenőrzések eredményeit.

  • Fotó: realitateadesatumare.ro
    Fotó: realitateadesatumare.ro

A közlemény szerint országos szinten több mint 121 ezer ellenőrzést végeztek a munkaviszonyok és a munkavédelem terén. Ebből több mint 71 ezer a munkaviszonyok vizsgálatára terjedt ki, és közel 24 ezer esetben bírsággal zárult. A pénzbüntetések teljes összege meghaladja a 108 millió lejt. A szabálytalanságok java részét az alkalmazottak nyilvántartásánál vagy törvénytelen foglakoztatásánál tapasztalták, ezek miatt rótták ki a legtöbb bírságot is, összesen 94 millió lejt.

A munkavédelem terén a közel 50 ezer ellenőrzés nyomán több mint 18 millió lejre bírságoltak, 70 ezer esetben kellett pénzbüntetést elrendelniük. Kiegészítő intézkedésként 231 nem megfelelő munkaeszköz használatát is betiltották időszakosan, 227 munkáltató tevékenységét pedig leállították a rendellenességek felszámolásáig.

Az összesítés nem tartalmazza a megyénkénti leosztást, ezért lapunk megkereste Ördög Lajost, a megyei munkafelügyelőség vezetőjét. A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a munkaviszonyok terén a háromszéki hatóság 913 ellenőrzést végzett, 91 bírságot rótt ki, ezek összege meghaladja az 550 ezer lejt.

Törvénytelen foglalkoztatás, azaz feketemunka kiszűrése végett ellenőreik 146 esetben szálltak ki, négy alkalommal kellett bírságolniuk összesen 100 ezer lejre. Ördög Lajos szerint kilenc feketén dolgozót azonosítottak, ennek alapján elmondható, hogy a törvénytelen foglalkoztatás Kovászna megyére nem jellemző. Ami a munkavédelmet illeti, 862 ellenőrzés során 27 bírságot osztottak ki, ezek összege 121 ezer lej. Az igazgató szerint a rendellenességek többségét megyeszinten az alkalmazottak bejelentése, nyilvántartása terén tapasztalták, súlyos munkavédelmi kihágásokkal 2019-ben nem találkoztak, eszközök használatát sem kellett betiltaniuk és tevékenység felfüggesztését sem kellett elrendelniük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1547
szavazógép
2020-02-06: Közélet - :

Külföldi munkavállalók Háromszéken

Nem tapasztalt szabálytalanságokat a megyei munkafelügyelőség tavalyi ellenőrzésein azon háromszéki vállalkozásoknál, melyek külföldi állampolgárokat foglalkoztatnak – derült ki az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján.
2020-02-06: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az első lépés

Az Orban-kormány tegnapi parlamenti bukásával megnyílt az út az előrehozott választások felé – mindent, ami az elmúlt időszakban történt, és mindent, ami az elkövetkezőkben zajlik, ennek jegyében kell értelmeznünk.