Alkotmányellenes a sok sürgősségi kormányrendelet

2020. február 6., csütörtök, Belföld

Renate Weber ombudsman szerint precedens nélküli és alkotmányellenes, hogy a tegnap megbuktatott liberális kormány az előző napon majdnem éjfélig tartó kormányülésen 25, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.

A nép ügyvédje közleményben fejtette ki, hogy a kabinet megsértette az alaptörvény 115-ös cikkelyét, amely egyebek mellett szabályozza a sürgősségi rendeletek elfogadásának körülményeit, és jelezte, hogy a rendeletek egy részét megtámadhatja az alkotmánybíróságon. Renate Weber szerint a 25 rendelet között vannak olyanok, amelyek az alapvető jogokat sértik, vagy áthágják az alkotmánybíróság korábbi határozatait. Példaként említette, hogy a rendeletek egy része olyan módosító indítványokat tartalmaz, amelyek már törvénytervezet formájában szerepelnek a parlament napirendjén. Emlékeztetett arra is, hogy az alkotmány szerint a törvényhozói testület az egyedüli törvényalkotó hatóság. Aggályosnak nevezte azt is, hogy egyes sürgősségi rendeleteket nem láttamozott két erre hivatott konzultatív testület. Tegnap este derült ki, hogy a 25-ből 19 sürgősségi rendelet nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2020-02-06: Belföld - :

Magánkórházba is mehetünk

A krónikus betegségekben szenvedő páciensek ezentúl magánkórházakban is kezeltethetik magukat úgy, hogy az államnak kell megtérítenie a kezelés költségeit – döntötte el kedden a szerdán leváltott kormány.
2020-02-06: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bekeményített az időjárás /Frissítés: lezárt utak/

Fákat döntött az útra és áramkiesést is okozott szerdán Háromszéken a kedvezőtlen időjárás, a helyenként viharossá váló szél, a hatóságok segítségét emiatt a megye több pontján is kérték. A rendőrség azt javasolja a járművezetőknek, csak szükség esetén induljanak el az ország olyan térségébe, ahol a narancssárga illetve piros figyelmeztetés van érvényben.