Bekeményített az időjárás /Frissítés: lezárt utak/

2020. február 6., csütörtök, Közélet

Fákat döntött az útra és áramkiesést is okozott szerdán Háromszéken a kedvezőtlen időjárás, a helyenként viharossá váló szél, a hatóságok segítségét emiatt a megye több pontján is kérték. A rendőrség azt javasolja a járművezetőknek, csak szükség esetén induljanak el az ország olyan térségébe, ahol a narancssárga illetve piros figyelmeztetés van érvényben.

A Kézdivásárhely és Focșani közt kapcsolatot teremtő 2D jelzésű országúton a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség a regionális útügyi igazgatóság munkatársaival dolgozott az útra szakadt fák eltávolításán, hasonló beavatkozás a 11-es országúton, Ojtoznál is szükségessé vált a nap folyamán. Tolvaj Marius katasztrófavédelmi szóvivő szerint Bereckben egy gépkocsira esett rá egy fa, személyi sérülés nem, csupán anyagi kár keletkezett. Az Ojtozi szorosban a forgalomban rekedt a bákói mentőszolgálat egyik autója, mely beteget is szállított - ott a kézdivásárhelyi tűzoltók Bákó megyei kollégáikkal dolgoztak a helyzet orvoslásán. Szitabodzán és Zágonbárkányban lakóházak gyulladtak meg, mindkét esetben kémények okozták a tüzet, az oltás feladata a bodzafordulói készenléti egységre hárult. Ugyaninnen indultak szakemberek segítséget nyújtani egy autóbalesethez is, mely Bredéten történt. Az Electrica munkatársai is terepmunkára indultak a nap folyamán, miután Bodzafordulón, Zágonbárkányban, Szaramáson és Ojtozban is áramkiesést jeleztek.

Este fél kilenckor érkezett a hír, hogy Ojtoznál áll a közúti forgalom, miután több fa is az útra zuhant, eltávolításukra több mint harminc csendőrt, rendőrt illetve Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről tűzoltókat és haszongépjárműveket is küldtek, velük együtt dolgoztak a regionális útügyi igazgatóság munkatársai is. Később a megyei rendőr-felügyelőség szóvivője közölte, az időjárási körülmények miatt 22 órától lezártak minden, Buzău megyén áthaladó nemzeti és megyei utat.

FRISSÍTÉS: Lezárt utak Háromszéken is

Országszerte több mint harminc útszakasz lezárásáról döntöttek szerda este a hatóságok, hol az úttestre dőlt fák, a rendkívül erős szél -néhol több mint 120 km/h sebességet is mértek- és a havazás miatt lehetetlenné vált a közlekedés és több jármű is elakadt. A korlátozás részben csütörtök reggel is érvényben maradt, Háromszéken például Kovászna és Kommandó közötti 14C jelzésű úton, ahol a havat takarítják, illetve a 13E jelzésű úton Zágon és Zágonbárkány között, melyet a kidőlt fáktól kell mentesíteni. A rendőrség azt reméli, délig sikerül elvégezni a munkát. Arra intik az autósokat, óvatosan közlekedjenek. Csütörtök reggel Barátos és Zágonbárkány közt havas úton lehetett közlekedni, a regionális útügyi igazgatóság szerint a sepsiszentgyörgyi munkapontjukról 27 jármű indult el hótalanításra, 272 tonna sót szórtak szét a megyét érintő országutakon. Reggel kilenc órára sikerült ismét járhatóvá tenni, így megnyitották a forgalom előtt ezt az útszakaszt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2020-02-06: Belföld - :

Alkotmányellenes a sok sürgősségi kormányrendelet

Renate Weber ombudsman szerint precedens nélküli és alkotmányellenes, hogy a tegnap megbuktatott liberális kormány az előző napon majdnem éjfélig tartó kormányülésen 25, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.
2020-02-06: Világfigyelő - :

Júliusban indulhat a törvényalkotási folyamat (Minority SafePack)

Pozitívan fogadta az Európai Bizottság a nyolc éve elindított Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott javaslatokat, amelyek alapján július 10-éig hoz majd döntést arról, hogy megindítja-e a jogalkotási folyamatot – közölte Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Brüsszelben tegnap.