A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi SzövetségeMagyarország elsőként csatlakozott

2020. február 7., péntek, Világfigyelő

Magyarország első európai uniós országként csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez. A szervezet Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. Szerdai alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette, ezen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A szövetségnek 27 tagja van.

  • Szijjártó Péter magyar, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai ­külügyminiszter
    Szijjártó Péter magyar, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai ­külügyminiszter

Szijjártó Péter kifejtette: a világban kezd elharapózni a vallások és vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése. Ez olyan jelenség, amely ellen fel kell lépni. A valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, még akkor is, ha a nemzetközi liberális főáramlat ezt nem hajlandó elismerni – mondta.

A nagy nemzetközi szervezetek is hajlamosak szemet hunyni a vallások, illetve a vallásos csoportok üldözése felett. Ez elfogadhatatlan, biztosítani kell minden egyes ember számára a szabad vallásgyakorlás jogát és lehetőségét. Fel kell lépni minden olyan esetben, amikor sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga – közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország első európai uniós országként jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez, és ki fogja venni részét az új nemzetközi szövetség munkájából.

Magyarország nem fogadja el, hogy a keresztény közösségek elleni fellépések, a keresztény közösségeket érő üldöztetések felett szemet hunynak a nemzetközi szervezetek – mondta a politikus. Kiemelte, hogy Magyarország több mint ezer éve keresztény állam, ezért felelősséggel viseltetik a világban nehéz sorban élő, üldöztetést elszenvedő keresztény közösségek iránt. Ezeket a keresztény közösségeket Afrikában és a Közel-Keleten eddig 50 millió dollárral támogatta Magyarország. Ebből a pénzből templomokat, lakóházakat, kórházakat és iskolákat építettek újjá. A támogatásnak köszönhetően hetvenezer ember maradhatott otthonában vagy tudott hazatérni – tette hozzá.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keresztényellenességet mintegy a diszkrimináció utolsó elfogadható formájaként írják le a nemzetközi liberális közbeszédben. Közölte: fel kell lépni az üldöztetést szenvedő keresztény közösségek védelmében. Mint hangsúlyozta, Magyarország eddig is és ezután is fel fogja emelni hangját ebben a kérdésben, mert a vallásgyakorláshoz fűződő jogot az egyik legalapvetőbb emberi jognak tartja. Hozzátette, örvendetes, hogy a világ első számú szuperhatalma, az Egyesült Államok és elnöke, Donald Trump állt ennek az ügynek az élére. Az Egyesült Államok és a hozzá csatlakozó 26 ország már kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen – jelentette ki Szijjártó Péter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2020-02-07: Kármentő - Kuti János:

És szólának a toleránsok

Úgy hiányzott nekünk ez a ditrói ügy, mint üvegesnek a hanyatt esés, a magyarfaló románoknak, mint egy falat kenyér. Most már nemcsak az őslakosok értesültek újólag arról, hogy micsoda összeférhetetlen, idegengyűlölő, rasszista népség vagyunk, hanem az egész világ.
2020-02-07: Világfigyelő - :

Migránskaraván a szerb–magyar határon

A Szerbiában elindult migránsmenet tegnap délután Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia–Tompa határátkelőt a magyar hatóságok korábban határozatlan időre lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket. Sötétedés után takarókat és hálózsákokat készítettek elő, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni.