És szólának a toleránsok

2020. február 7., péntek, Kármentő
Kuti János

Úgy hiányzott nekünk ez a ditrói ügy, mint üvegesnek a hanyatt esés, a magyarfaló románoknak, mint egy falat kenyér. Most már nemcsak az őslakosok értesültek újólag arról, hogy micsoda összeférhetetlen, idegengyűlölő, rasszista népség vagyunk, hanem az egész világ.

Amikor Olguța Vasilescu craiovai polgármester korában három építőtelepen tett munkalátogatása után azt mondta volt: el kell érni, hogy a munkások 80 százaléka a helyi lakosság köréből kerüljön ki, mert nem normális az, hogy Craiován magyarul beszélnek, szavai valahogy nem váltottak ki olyan nagy felháborodást, mint a mostani ditrói eset. De Olguțának még az is lehet, hogy véleménye kinyilvánítása segített a karrierépítésben, mert utána tálcán kínáltak fel neki mindenféle miniszteri tárcákat, és más kormánymegbízásokat is kapott. Zavarta ugyan a magyar beszéd, de ennek ellenére még szépen is fejezte ki magát, mert mentora és tanítómestere, Corneliu Vadim Tudor még azt mondta, hogy a magyarok a lovak nyelvén beszélnek, és menjenek vissza Ázsiába, ahonnan jöttek. És ha hallgattak volna a szép szóra és visszamennek, akkor most jöhetnének Romániába vendégmunkásnak, mint a két Srí Lanka-i, akiket – mint kiderült – most már mindenütt tárt karokkal fogadnának, bár eddig máshol sem igen rajongtak értük. (Például Kolozsváron sem, hogy csak egyet említsek.)

A ditróiak, tüdejüket nem kímélve, jól felfújták az ügyet. A cirkusz kapcsán már rengetegen megnyilvánultak, főleg akik fontosnak tartják a toleranciát, de olyanok is, akik félnek a bevándorlóktól.

Jakubinyi György érsek elítélte ditrói papocskáját, mert a falusfelei élére állt, mint Zöld Péter a csíkiakéra a madéfalvi veszedelemkor 1764-ben, de a mostani segédlelkész nem a Srí Lanka-iakéra. Most az egész cirkuszt a pékség vezetőjére kennék, aki alkalmazta őket. A főpék meg feljelentette a róla elítélően nyilatkozókat.

A toleráns román hazafiak a Har–Kov-jelentést felemlegetve, egymást túllicitálva átkozzák az intoleráns magyarokat, akik ehhez hasonló szörnyűségekre vetemedtek már a forradalom után is, amikor elüldözték az itteni románokat. A „nem létező” Székelyföldön a ditróiak felét, a 2500 intoleráns idegengyűlölő székelyt ilyenkor akár magyarnak is lehet nevezni, és fordítva. És az eset kapcsán, aztán ahogy a költő is írja: „Vérszagra gyűl az éji vad”, és az összes hazaffyas hírtelevízióban, újságban és más hírközlő eszköz segítségével mélységes aggodalommal megnyilvánulhatnak honvédőink legjobbjai. A Srí Lanka-iak ügyében, valószínű, még a SRI se LANKA-d. Volt elnökünk, aki nem utálta a magyarok szavazatait, mint most őket, magukat (mert akkor azok jól viselkedtek és rá szavaztak), most megmondta kerek perec: „A Srí Lanka-iakkal szemben tanúsított viselkedés ugyanaz, amit a magyar kisebbségi adminisztráció tanúsít a románok irányába. A románok ugyanebben a bánásmódban részesülnek.”

A legmagasabb szintekről is értekeztek fontos személyiségek, és nem akárkik (!): Rareș Bogdan, a kormánypárt alelnöke és Ioan Aurel Pop, a Román Tudományos Akadémia elnöke, akik idegengyűlölőknek becézték a magyarokat, de ugyanakkor pártjukat is fogták, mert úgymond mentségükre szolgáljon, hogy a migránsellenes gyűlölködést a Fidesztől importálta a közösség. Még a Budapesten tanult egyetemi tanár, történész, Marius Diaconescu is írt egyet az ügyben Magyar Ku-Klux-Klan Ditróban címmel, amelyben olyanokat vetett papírra, hogy a magyarok köszönetet mondanak az interneten Orbán Viktornak s a Ku-Klux-Klan típusú rasszizmusnak. És ecseteli, hogy a rasszizmus és a szélsőségesség a főbb jellemzői a község lakosainak. Csak még éppen az hiányzik, hogy felgyújtsák azokat a házakat, amelyeket terrorizálnak! – kiált fel fájdalmasan. A helyiek félnek attól, hogy megerőszakolják asszonyaikat. De vajon tényleg a fajok keveredéséről lenne-e szó? – teszi fel a költői kérdést. „Az egész magyar nép nem egyéb, mint a különféle fajok és nemzetségek keveredése, az Ázsia szyteppéiről jött magyarok keveredtek a meghódított vagy kirabolt népességgel, akik kunok, szlávok, románok és mások voltak, akiket asszimiláltak.”

És tegyük fel mi is a kérdést: hát nem lenne-e már itt az ideje, hogy a románok is asszimilálják „ezeket a korcsokat”, hogy ők is átvegyék a román toleranciát?

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 625
szavazógép
2020-02-07: Közélet - Bokor Gábor:

Időlegesen elszigetelődött Kommandó

Tegnapra virradóan a viharos erejű szél több fát is kidöntött a Kovásznát Kommandóval összekötő úton. A kidőlt fenyők a Tündérvölgy felső felében, a Vízvevő környékén torlaszolták el az utat, ugyanígy Kommandóhoz közelebb, a Szénégetők részen is kidőlt fenyő képezett torlaszt. A rendőrség a Tündérvölgytől lezárta a forgalmat, a korlátozást a késő délutáni órákban oldották fel. Ezt követően a fát szállító autókat csak hólánccal felszerelve engedték tovább.
2020-02-07: Világfigyelő - :

Magyarország elsőként csatlakozott (A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége)

Magyarország első európai uniós országként csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez. A szervezet Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. Szerdai alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette, ezen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A szövetségnek 27 tagja van.