Házasság heteCsapatjáték szerelemmel

2020. február 8., szombat, Közélet

Ez a címe és a központi témája a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség szervezésében zajló Házasság hete rendezvénysorozat idei kiadásának, mely február 9-én, vasárnap, a házasság világnapján istentisztelettel kezdődik, a következő vasárnap pedig ugyancsak istentisztelettel zárul. Minden nap 18 órától kezdődnek az elsősorban házastársaknak szóló tevékenységek, mialatt gyermekfelügyelet is lesz, ezúttal olyan foglalkozásokkal, melyek végtermékeit be is mutatják a rendezvénysorozat végén.

  • Balázs Réka és Papp Adolf tavalyi előadásán
    Balázs Réka és Papp Adolf tavalyi előadásán

Pál Tünde pasztorálpszichológus, a rendezvény fő szervezője számolt be lapunknak a programról. Hétfőn Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuta előadását tekinthetik meg az érdeklődők, melynek címe: Baby on Board – több csapatjáték, de hol a szerelem? Kedden egy játékos kincskeresőre kerül sor, mely az unitárius templom konferenciaterméből indulva több helyszínen vezeti végig a résztvevőket egy úton, mely számos meglepetést kínál nekik.

Az elsőként visszaérkező pár egy vacsorát nyer, melyet az egyik szentgyörgyi vendéglőben lehet elfogyasztani. Az est végén a Mácsafej zenekar megzenésített szerelmes verseket tartalmazó koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők. Szerdán filmvetítés lesz, ezúttal a Művész moziban, utána elemzik a látottakat. A film címe: Amit még mindig tudni akarsz a szexről. Csütörtökön kerül sor a már hagyományos párbeszélgetésre, melynek meghívottjai olyan házaspárok, akik kapcsolatuk szépségei mellett annak mélységeit is megélték, és sikerrel túlléptek ezeken a keserű tapasztalatokon. Az egyik idei meghívott házaspár Kozma Ferenc és Bagoly Emese. Pénteken gyertyafényes vacsora és meglepetések sora várja a párokat, és ahogy korábban is történt, egy wellness hétvégét sorsolnak ki azok között, akik minden este részt vettek a programokon. Idén csak párok vehetnek részt ezen a sorsoláson. Szombaton nincs nyilvános rendezvény, de erre a napra is lesz házi feladat, és akik elvégzik, jutalomban részesülnek. A Házasság hete vasárnap záró istentisztelettel ér véget (11 órától), melynek részeként az azt igénylő házaspárokat megáldja a lelkipásztor, istentisztelet után pedig a közönség megtekintheti a gyermekek rajzaiból, fogalmazásaiból készült kiállítást, melynek címe: Legszebb élményeim a családdal. A Házasság hetének minden eseményére díjtalan a belépés, ennek költségeit az egyházközség vállalta fel.

Kérdésünkre, hogy Kovács István lelkésszel és Péterffy Ágnes segédlelkésszel együtt miért tartják fontosnak évről évre megszervezni ezt a rendezvényt, Pál Tünde elmondta: amikor 2014-ben elindították a házasságra való felkészítést, ráeszméltek, hogy nagyon időszerű lenne szélesebb körben is elindítani egy értelmes párbeszédet a házasságok, családok életéről, mely a problémák felvállalásán túl megfogalmazhatna néhány javaslatot is azoknak, akik ezt igénylik. „Változó világunkban a családok is nagy átalakulásban vannak, és meg kell találniuk a ma járható utakat” – fogalmazott a pasztorálpszichológus, hozzátéve, hogy sajnos kevés olyan terep van, mely lehetőséget kínál megosztani egymással a házasságunkkal kapcsolatos gondjainkat. Ezért indult el városunkban is a Házasság hete, csatlakozva az Amerikában és több európai országban is már hagyományossá váló rendezvénysorozathoz, és ezért indították el tavaly a Hármas Kötél Családközpont programjait is (születés csoport, házasságra való felkészítő, kismamaklub, a változó korú nők és férfiak csoportja, gyászcsoport, serdülőket nevelő szülők csoportja és mások) amelyek ugyancsak azt célozzék, hogy támaszt nyújtsanak a természetes életválságok, krízisek során az azt igénylőknek. Már az sokat segít, ha látja az ember, hogy mások is hasonló gondokkal küzdenek, de nem egy esetben valós megoldásokat is tudtak kínálni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2020-02-08: Közélet - Iochom István:

Idén a családi programokon a hangsúly (Év elején a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban)

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum tavalyi tevékenységeiről és az idei tervekről Dimény-Haszmann Orsolya muzeológussal beszélgettünk a minap.
2020-02-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kisebb önrészeket fizethet Sepsiszentgyörgy

Jelentős összegeket takaríthat meg Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén, mivel több, pályázatból finanszírozott beruházás esetében is csökkent az önrész – miután a Regionális Operatív Program és a Központi Fejlesztési Régió is tisztázott néhány kérdést az idén januárban. A helyi tanács soros januári és tegnapi rendkívüli ülésén is fogadott el erre vonatkozó határozatot, amely lényegében azt jelenti, hogy több pénz marad más célokra a városkasszában.