Felső-HáromszékBiztos indulók és bizonytalanságok

2020. február 10., hétfő, Közélet

Egyelőre nem nyilvánosan, de Felső-Háromszéken is készülődnek a választási kampányra. Az RMDSZ majd minden községben nevesítette már polgármesterjelöltjeit, de olyan község is akad, ahol mozgóurnás előválasztást tartanak azt eldöntendő, ki indulhat a szövetség jelöltjeként a választásokon. Kézdiszéken Gelence kivételével az összes települést, a céhes várost is beleértve, RMDSZ-es polgármesterek irányítják.

  • Iochom István felvétele
    Iochom István felvétele

Kézdivásárhelyen azt lehet tudni, hogy az RMDSZ jelöltje a jelenlegi elöljáró, Bokor Tibor lesz, de az előző harminc év tapasztalata szerint legkevesebb három-négy polgármesterjelöltre számíthatunk. Bokor Tibor fizikatanár, a Nagy Mózes Elméleti Líceum volt igazgatója 2008–2012 között Kovászna megye szenátora volt, 2012 óta vezeti a várost, most készül harmadik mandátumára. Ha újabb mandátumot nyer, ő lesz az első elöljáró, aki harminc év alatt három városvezetői tisztséget szerez Kézdivásárhelyen, elődjei közül a legtöbben két mandátum után távoztak tisztségükből. A városban már nyílt titok, hogy az RMDSZ más alpolgármestert szeretne a második mandátumát töltő Derzsi Gyula helyére. Lehetséges jelöltként Szilveszter Szabolcs egyetemi adjunktus neve hangzott el.

Néppárti források szerint az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje Dezső Vencel fizikatanár, az Apor Péter Szakközépiskola igazgatója lesz. Az sem kizárt, hogy a román pártszövetségnek, mint négy esztendővel ezelőtt, ismét saját jelöltje lesz.

Dálnokban az RMDSZ polgármesterjelöltje minden jel szerint a jelenlegi községvezető, Marti István lesz. Az utóbbi három és fél évben ő a harmadik polgármester Dózsa György szülőfalujában. Bartók Ede Ottót összeférhetetlenség miatt a múlt év nyarán menesztették tisztségéből, helyét megbízott polgármesterként 2019. június 27-én Bangyán Sándor addigi alpolgármester vette át, aki ez év január 15-én egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. Jelenleg Marti István a megbízott polgármester, aki tudomásunk szerint úgy vállalná el a megbízatást, ha Bartók Ede Ottó maradna a tanácsadója. Dálnokon minden jel szerint legalább egy kihívója lesz az RMDSZ jelöltjének.

Felső-Háromszéken Csernáton községben valósult meg elsőként a „magyar összefogás”, ahol a minap nevesítették az RMDSZ polgármesterjelöltjét Fábián Sándor jelenlegi megbízott községvezető személyében, az alpolgármester-jelölt pedig az MPP-s Mágori István. Értesüléseink szerint több független jelölt is megpályázza a polgármesteri tisztséget.

Torján az RMDSZ jelöltje Daragus Attila, aki negyedik mandátumára pályázik. 2004–2008 között ő volt a nagyközség alpolgármestere, 2008 óta pedig polgármestere. Tudomása szerint lesz kihívója, többen is indulnak majd ellene, de Daragus optimista, bízik abban, hogy falusfelei értékelik eddigi eredményeit, és ismét neki szavaznak bizalmat.

Kézdiszentléleken az összeférhetetlenségi per miatt bizonytalan volt Balogh Tibor jelenlegi polgármester indulása, de időközben ez a gond megoldódott, a legfelsőbb bíróság elfogadta fellebbezését, és felmentette őt a vád alól, tehát semmi akadálya annak, hogy induljon a helyhatósági választásokon. Ellenjelöltről egyelőre nincs tudomásuk, de lehetséges, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség is indít jelöltet.

Kézdiszentkereszten az RMDSZ jelöltje Pál Endre jelenlegi községvezető, aki 2012-től vezeti a községet. Tudomásunk szerint lesz ellenfele, az azonban, hogy az illető az Erdélyi Magyar Pártszövetség színeiben vagy függetlenként indul, a jövő titka. Lehetséges ellenjelöltként az egykori alpolgármester, Szalló János neve merült fel.

Esztelneken még nem született végleges döntés, de az RMDSZ jelöltje vagy Domokos Ferenc jelenlegi polgármester, vagy Vargha Attila községmenedzser, korábbi polgármester lesz. Erről a jövő héten születik végleges döntés. Egyelőre más jelöltről nincs tudomásunk.

Kézdialmáson várhatóan Molnár István jelenlegi községmenedzser lesz az RMDSZ jelöltje, akit összeférhetetlenség miatt váltottak le tisztségéből 2018 decemberében, majd később ejtették az ellene felhozott vádat, így minden akadály nélkül indulhat a helyhatósági választásokon. A választmány február 13-án hozza meg a végleges döntést.

Kézdiszéken Bereck községben él a rangidős polgármester, Dimény Zoltán, aki ötödik mandátumára pályázik, 2004 óta irányítja Gábor Áron szülőfaluját. Egyelőre nincs tudomásunk ellenjelöltről, de az előző választások tapasztalata szerint lehetséges, hogy lesz kihívója.

Lemhényben hárman is pályáznak az RMDSZ-es polgármesterjelölt címére: Molnár Barna jelenlegi megbízott községvezető, volt alpolgármester, Jénáky Csongor és Miklós István. Lukács Róbert, aki ebben az időszakban veszítette el mandátumát, összeférhetetlenség miatt három évig nem jelöltetheti magát. A választmány döntése szerint, három jelölt lévén, márciusban mozgóurnás előválasztást tartanak, és így döntik el, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Ozsdola az egyetlen felső-háromszéki község, ahol az RMDSZ választmánya megvonta a bizalmat Brânduș-Dendyk Szilveszter jelenlegi polgármestertől, és Lukács Attilát nevesítette polgármesterjelöltjeként. Megkeresésünkre a jelenlegi községvezető, aki továbbra is RMDSZ-tag, elmondta: tudomásul vette a döntést, és sok sikert kíván Lukács Attilának. Azt is közölte, hogy nem pártszínekben, hanem függetlenként pályázza meg a tisztséget. Tudomásunk szerint rajta kívül még lesznek polgármesterjelöltek.

Gelencén mandátuma végén nyugdíjba vonul Cseh József MPP-s községvezető. Az RMDSZ polgármesterjelöltje Ilyés Botond jelenlegi alpolgármester lesz. Hírek szerint ellenjelöltje Csákány Attila lesz.

Szentkatolnán furcsa helyzet alakult ki. Még nem született döntés arról, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje, mivel Tusa Levente jelenlegi polgármesternek kihívója akadt Borcsa Géza személyében, aki előválasztást szeretne. Borcsa Szentkatolnán nem tudta ugyan tagsági díját visszamenőleg törleszteni, a jelöltség előfeltételét jelentő befizetést azonban a kézdiszéki szervezetnél el tudta végezni,  jelöltségének tehát elvileg semmi akadálya nincsen. Tusa Levente polgármester, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke nem ért egyet Borcsa Géza szándékával, ami az előválasztást illeti, habár az ellenjelölt négyszáz támogató aláírással is rendelkezik. Egyelőre tehát nem tudni, hogy lesz-e vagy sem előválasztás Szentkatolnán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2020-02-10: Közélet - Iochom István:

Szolidarizálást kér az ozsdolai közbirtokosság

A román állam által az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen indított per harmadik alapfokú tárgyalását február 11-én 9 órára tűzték napirendre a kézdivásárhelyi bíróságon.
2020-02-10: A múlt hét - Kuti János:

Megbukott Orban, éljen Orban!

Olvasom, hogy míg a rossz Orbán (Viktor) tíz éve Magyarország miniszterelnöke, addig mi 15 miniszterelnököt fogyasztottunk el. Legutóbb a mi jó Orbanunkat (Ludovicot) buktatták meg. A legrövidebb ideig fungálók közül egyik 3 napig kormányzott. De voltak 12, illetve 13 napig uralkodók is.