Afrikai sertéspestisErdőből hurcolták be a betegséget

2020. február 11., kedd, Közélet

Aggasztóan terjed Erdővidék erdeiben az afrikai sertéspestis. Míg korábban csak elhullott vaddisznókban mutatták ki a rendkívül fertőző vírust, az utóbbi időben az állomány ritkítását célzó vadászatokon elejtett egyedekben is beigazolódott a jelenléte. A megyei állategészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis pillanatnyilag 267 hazai települést érint az ország 26 megyéjében, ahol 619 gócpontot tartanak nyilván, tíz megyében csupán a vaddisznóállomány fertőzött.

  • Fotó: index.hu
    Fotó: index.hu

Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos felidézte, Háromszéken az év eleje óta két gócpontot azonosítottak háztáji gazdaságokban Bölönben, illetve Magyarhermányban, ahol összesen 16 sertés pusztult el a betegségben vagy a megelőző intézkedések során. A szakember szerint aggodalomra ad okot, hogy mindkét helyszínre az erdőből került be a vírus. A járványügyi vizsgálat nyomán kiderült, a bölöni gazdaságba az egyik családtag révén jutott be: az illető vadász, emellett erdőgazdálkodási munkákban is részt vesz a szomszédos megyék sertéspestis által sújtott erdős területein. A magyarhermányi gazdaság tulajdonosa jelentős juhállományát jelenleg is egy erdőközeli karámban őrzi, állatai napközben az erdőszélen legelésznek felügyelete alatt – ismertette az állategészségügyi hatóság. Megjegyzik azt is, idén négy alkalommal is előfordult, hogy a baróti, vargyasi, bardoci és bölöni vadászterületeken kilőtt vaddisznókban kimutatták az afrikai sertéspestist, így nagy a kockázata annak, hogy a kór fennmarad és tovább terjed az erdőkben.

A szakemberek azt javasolják mindazoknak, akik erdőkitermelésben dolgoznak, fát gyűjtenek, vadásznak, hogy ne közelítsék meg a háztáji gazdaságokat – különös tekintettel azokra, ahol disznókat is tartanak – ugyanabban a ruhában, lábbeliben, amellyel az erdőt járják. Ezt az öltözetet hazatérés után tanácsos azonnal kimosni, hogy megelőzzük a vírus terjedését. A gazdákat arra figyelmeztetik, azonnal értesítsék az állatorvost, amennyiben azt tapasztalják, hogy sertéseik betegség jelét mutatják, nem esznek, fülük, hasuk lilás színű.

Kovászna megyében tavaly 191 disznót érintett az afrikai sertéspestis, és 6 vaddisznó is elpusztult a fertőzés miatt, a hatóságok három gócpontot tartottak megfigyelés alatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2020-02-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Veszélyes játszma

Elemükben vannak most a román politikusok, hiszen Ludovic Orban első és második kormányának tervezett bukása, az előrehozott választások kiprovokálásának manőverei bőséges lehetőségeket nyújtanak arra, hogy színpadias kijelentésekkel és gesztusokkal lepjék meg a gyanútlan nézőket. A második, harmadik vonalbelieknek is jut szerep ebben a rossz drámában, amelynek szerzője Klaus Iohannis államfő akar lenni, habár a végkifejlet őt is meglepheti még.
2020-02-11: Közélet - :

Mondatok a lovakról

Dr. Gőblyös István, a magyarországi Nemzeti Lovasakadémia alapítója, szakmai vezetője mutatta be Tizenöt mondat című könyvét csütörtökön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az előadás témája a ló mozgáskultúrája és a magyar lovas kultúra fejlődése volt.