Mondatok a lovakról

2020. február 11., kedd, Közélet

Dr. Gőblyös István, a magyarországi Nemzeti Lovasakadémia alapítója, szakmai vezetője mutatta be Tizenöt mondat című könyvét csütörtökön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az előadás témája a ló mozgáskultúrája és a magyar lovas kultúra fejlődése volt.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az előadó szerint a 21. században az lesz a legmodernebb, ami hagyományos: a ló ma már családtagnak számít, de a természettől elidegenedett embernek újra meg kell tanulnia a természet nyelvét, hiszen csak így tud harmóniába kerülni az állattal. Ez azért is fontos, mert a lóval való helyes bánásmód sokkal lényegesebb, mint alap­adottságainak felmutatása (lépés, ügetés stb.). Az ember kapcsolatát a megszelídített, betanított állattal, a görög mitológiai lénnyel, a kentaurral lehet leginkább szemléltetni: a szellem diadala a test fölött. Nem az a cél, hogy a magyar ló versenyló legyen, hanem az, hogy egészségben, tökéletes szellemi és fizikai épségben éljen és fejlődjön együtt gazdájával minél tovább. Gőblyös István könyve magában foglalja a lókiképzés alapjait, a kiadvány azért is született, hogy a magyar lovas kultúra terjedjen és megújuljon. A szerző bevallása szerint társakat, barátokat keres, akikkel együtt tudnak új közösséget kialakítani, megtalálva a hagyományőrzés és a modernitás kereszteződésének szépségét.

Vásárhelyi Melinda

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2020-02-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Erdőből hurcolták be a betegséget (Afrikai sertéspestis)

Aggasztóan terjed Erdővidék erdeiben az afrikai sertéspestis. Míg korábban csak elhullott vaddisznókban mutatták ki a rendkívül fertőző vírust, az utóbbi időben az állomány ritkítását célzó vadászatokon elejtett egyedekben is beigazolódott a jelenléte. A megyei állategészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis pillanatnyilag 267 hazai települést érint az ország 26 megyéjében, ahol 619 gócpontot tartanak nyilván, tíz megyében csupán a vaddisznóállomány fertőzött.
2020-02-11: Közélet - Bokor Gábor:

Méhészkonferencia Sepsiszentgyörgyön

Jeles méhészeti eseménynek ad otthont a Székely Mikó Kollégium díszterme. Február 15-én,  szombaton nemzetközi konferenciát szervez a Romániai Méhészek Egyesületének Kovászna Megyei Fiókja – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől Deák Mihálytól.