Ítéletidő Európában

2020. február 11., kedd, Világfigyelő

Súlyos gondokat okozott a Ciara nevű vihar Nyugat- és Közép-Európában: Lengyelországban több tízezer háztartás maradt áram nélkül, Amszterdamban rengeteg repülőjáratot kellett törölni, Németországban közlekedési fennakadásokat okozott az orkánerejű szél.

A Lengyelország fölé is megérkező Ciara vihar miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott – közölte a lengyel kormány biztonsági központja. Két halálos áldozata is van a viharos szélnek. A Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző viharos szél által letépett tetőzete. A balesetben ketten – egy nő és egy kislány – meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.

Németországban közlekedé­si fennakadásokat és károkat okozott a viharfront Bajorország tartományban, ahol több tízezer háztartás maradt áram nélkül és sok helyütt megbénult a közlekedés. A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420 járatot töröltek. Münchenben és számos további városban korlátozásokkal működik a közösségi közlekedés, a bajorországi iskolákban tanítási szünetet rendeltek el. A vihar fákat csavart ki, tetőszerkezeteket rongált meg, elektromos vezetékeket szakított le. 50 ezer háztartásban nincs áram Bajorországban. A helyenként óránkénti 170 kilométeres sebességű széllökésekkel tomboló vihar vasárnap érkezett Németország térségébe.

Bajorország mellett számos további tartományban is akadozik a vasúti, a közúti és a légi közlekedés. Észak-Rajna-Vesztfália két legnagyobb repülőterén, a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren például 150 járatot töröltek. A Deutsche Bahn vasúttársaság leállította távolsági járatait. Több térségben felmentették a tanulókat az iskolalátogatási kötelezettség alól hétfőre. Amszterdam Schipol nemzetközi repülőterén tegnap több mint kétszázhúsz repülőjáratot kellett törölni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2020-02-11: Világfigyelő - :

Távozik a konzervatív pártelnök (Németország)

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből tegnap Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. CDU-s körökből származó sajtóértesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.
2020-02-11: Belföld - :

Elfogadták az oktatásügyi csomagot

Döntő házként elfogadta tegnap a szenátus az RMDSZ által kidolgozott átfogó oktatásügyi törvénycsomagot – tájékoztat az szövetség hírlevele. Az új rendelkezések egyebek mellett csökkentik az osztálylétszám alsó küszöbét, az óvodába írathatóság alsó korhatárát, kezdeményezik az anyanyelven történő egyetemi felvételit, de a bölcsődei gondozásra, a délutáni oktatásra (afterschool) és a meleg ebéd programra vonatkozó előírásokat is tartalmaznak. Hatálybalépéséhez az államfőnek ki kell hirdetnie a jogszabályt.