A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellen: okirati bizonyítást és szakértői véleményezést hagytak jóvá

2020. február 11., kedd, Közélet

A kézdivásárhelyi bíróságon kedden nagy érdeklődés mellett tartották a visszahelyezett per harmadik alapfokú tárgyalását. Mások mellett több székelyföldi közbirtokosság képviselője érkezett a helyszínre, Vasile Liviu Daniel bíró a következő tárgyalás időpontját március 31-re tűzte ki.

  • A bíróság épülete előtt. A szerző felvétele
    A bíróság épülete előtt. A szerző felvétele

A perirat sorra kerülésekor a tárgyalóterem zsúfolásig megtelt, több Hargita megyei közbirtokosság képviselője jött el a tárgyalásra, Kézdiszékről a nagyszámú ozsdolai közbirtokossági tagon kívül jelen volt Jakab-Fancsali Kálmán címzetes esperes, az egyházközség római katolikus plébánosa, Dimény György, a Berecki Magánerdészet vezetője, valamint a kézdiszentléleki, kézdisárfalvi és hilibi közbirtokosság vezetője. A tárgyaláson Lukács Bence Ákos és Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja, illetve konzulja is jelen volt.

A közbirtokosságot képviselő Laczkó-Dávid Géza ügyvéd objektív okok miatt hiányzott a tárgyalásról. A hat nagyobb erdőterülettel rendelkező résztulajdonost, a római katolikus plébániát, a Kún Kocsárd-iskolát és az ortodox egyházközségét Székely János ügyvéd képviselte. A Romsilva állami erdészet és a pénzügyminisztérium részéről egy-egy jogtanácsos vett részt a tárgyaláson, akik az állami erdészet és a pénzügyminisztérium álláspontját képviselték és írásban is benyújtották érveiket a perirattal kapcsolatosan.

Érdemi döntés nem született, valójában március 31-re halasztották a következő tárgyalást, azzal az indokkal, hogy az ügyben okirati bizonyítást hagytak jóvá mindkét fél esetében, a felperes részéről pedig szakértői véleményezést kértek, ami arra vonatkozik, hogy a visszaszolgáltatott területek milyen mértékben azonosak azokkal az erdőterületekkel, amelyeket a felperes állítása szerint a román állam még a harmincas években kisajátított.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-11: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Téltemetés Szentivánlaborfalván

A régi időben is farsangoltak, volt maszkajárás februárban – mondták a helybeliek. Ki-ki maradt, de most a fiatalok felújították a hagyományt. A Szentivánlaborfalvi Ifjak Egyesülete, a SZIA csoport volt a kezdeményező élén ifj. Pakucs Tamással, ők újabban az ikertelepülés közösségét megmozgató rendezvények szervezését is felvállalták.
2020-02-12: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Bevásárlóközpont a város határában (Sepsi Value Centre)

A tisztességes helyi vállalkozásoknak továbbra is meglesz a piacuk, főképp, ha mást képesek nyújtani, mint az épülő sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontba költöző nemzetközi vagy belföldi üzletláncok – véli Nemes Zoltán, a Sepsi Value Centre-t építő Prime Kapital regionális képviselője. Ugyanakkor arra bátorítja a helyi cégeket, tájékozódjanak arról, hogy a csoport által az ország hasonló méretű és vásárlóerővel rendelkező városaiban kialakított létesítményei hogyan befolyásolták a piacot. Nemes Zoltán lapunknak megerősítette, mely szolgáltatók érkeznek biztosan a tervek szerint kapuit már ősszel megnyitó központba.