Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ipar 4.0Előtérben a technológiai fejlesztések

2020. február 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az ipari termelés területén zajló technológiai forradalom (digitalizált termelési láncok, robotika, automatizáció, az ember és a gépek együttműködésére épülő „kiber-fizikai rendszerek” stb.), vagyis az IPAR 4.0 elnevezéssel illetett ágazat idén eléri az 55 milliárd lejes forgalmat Romániában. A Frames és az Ipari Akadémia szakemberei szerint ez több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti szintnek.

  • Forrás: Autógyár
    Forrás: Autógyár

A szakértők szerint azonban a hazai ipar fejlesztése terén olyan stratégiai döntéseket kell minél hamarabb meghozni, amelyek az IPAR 4.0 területén történt nemzetközi trendeket követik, elsősorban a szoftver- és autóipar területén.

Az ágazatban tevékenykedő cégek száma egyébként az utóbbi tíz évben csaknem megháromszorozódott, hiszen míg 2010-ben valamivel kevesebb, mint 14 ezer ilyen vállalkozás működött az országban, ezek száma tavaly meghaladta a 32 ezret. Ugyanakkor míg 2010-ben a tech ipar 26 milliárd lejes forgalmat bonyolított le, 2018-ban az üzleti forgalom már meghaladta az 51 milliárd lejt, idén eléri az 55 milliárdot, miközben a profitot 6 milliárdosra becsülik. Az ágazatban működő cégek törzstőkéjét tekintve is jelentős az előrelépés, hiszen tíz év alatt 6,25 milliárd lejről 2018-ra 14,1 milliárd lejre növekedett – áll az Agerpres által idézett elemzésben. Az ágazat fejlődését a nagyarányú kereslet hajtja, hiszen mind az autóiparban, mind a mezőgazdasági termékek feldolgozásában és az építkezésben óriási a kereslet a modern technológiai megoldásokat kívánó szolgáltatásokra.

Az elemzés ugyanakkor megjegyzi: az ágazat a nagy, egyetemi városokba koncentrálódik, a fővárosban például több mint tízezer ilyen cég működik, míg Kolozsváron 3251, Temesváron pedig 1884. Ugyanakkor több mint 32 ezer cég mikrovállalkozás, sok esetben start-up, csupán 1700 vállalkozás más kategóriájú. Szintén nagyarányú az alkalmazottak számának növekedése, 2018-ban több mint 150 ezer munkavállaló dolgozott az ágazatban.

Az elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az ágazati dinamika ellenére Románia ezen a téren az uniós országok sereghajtói között található. A digitalizációban leginkább Írország, az unió déli államai és a Benelux államok vezetnek, míg a közép-európai országoknak jelentős hátrányt kell ledolgozniuk ahhoz, hogy versenyképesek legyenek. De a közép-európai térségben is nagyok a különbségek, hiszen a robotika területén például 10 ezer ipari dolgozóra nálunk 11 robottal lehet számolni, Lengyelországban 28, Magyarországon 57, Csehországban pedig 100 robot áll rendelkezésre. (Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2020-02-11: Közélet - :

Elkapták a cserbenhagyót

Őrizetbe vette a kézdivásárhelyi rendőrség azt a 23 éves fiatalembert, aki még január 31-én gépkocsijával elütött egy 37 éves férfit a Gyárak utcai gyalogátjárón, majd elhajtott a baleset helyszínéről.
2020-02-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Túlzottdeficit-eljárás indul

Leghamarabb márciusban Romániával szemben is elindítja túlzottdeficit-eljárását az Európai Bizottság (EB). Ezt Florin Cîţu leváltott pénzügyminiszter ismerte el, aki azt is hangsúlyozta, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az EB illetékeseivel.