Háromszéki huszárbált tartottak

2020. február 12., szerda, Magazin

Tizenegyedszer szervezte meg szombaton a sepsiszentgyörgyi Szilaj Hagyományőrző Egyesület az idei farsanghoz kapcsolt baráti táncmulatságát, a háromszéki huszárbált. A Kolcza vendéglőben tartott rendezvény résztvevőit a Csűrös István vezette kászonújfalusi székely népi zenekar szórakoztatta.

  • Fotó: Solymosi Enikő
    Fotó: Solymosi Enikő

Fazakas Péter, az egyesület huszár főhadnagya köszöntötte a vendégeket, több mint száz meghívottat, barátokat és szimpatizánsokat, köztük magyarországiakat és hétfalusi csángó magyarokat egyaránt. Fazakas elmondta, hogy tavaly óta semmivel sem javult a székely-magyar közösség sorsa, erősödött a kisebbségellenes hangulat, majd ösztönözte honfitársait, hogy írják alá a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését. Megtapsolták a Székely Mikó Kollégium néptánccsoportját (betanító oktatók: Dobai Katalin és Stefán Bence), a rendezvény egy csendes pillanatában Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor és egyházmegyei főjegyző rövid igehirdetésében (amelyet a Zsoltárok könyve 25: 4–5 textusára épített fel: „Útjaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem...”) hangsúlyozta, hogy mindnyájan útkereső gyermekei vagyunk a Fennvalónak, naponta keressük boldogulásunk útjait, a lelki pihenőket, de a sikeres érvényesüléshez mindig Isten segítségére van szükségünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-12: Magazin - :

Eltűnt Szabadkán a Zsolnay-szökőkút

Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a délvidéki Szabadka szecessziós központja, a város jelképének számító zöld Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek.
2020-02-12: Magazin - :

Bukarestben a Valan – Az angyalok völgye című film

Az alkotók jelenlétében mutatják be Bukarestben a Valan – Az angyalok völgye című filmet, a közönség a főváros egyik legismertebb művészmozijában tekintheti meg az alkotást – közölte  a Balassi Intézet.