Eltűnt Szabadkán a Zsolnay-szökőkút

2020. február 12., szerda, Magazin

Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a délvidéki Szabadka szecessziós központja, a város jelképének számító zöld Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek.

  • Amikor még működött a Zsolnay-kút. Fotó: szemelyi utazasi tanacsado.hu
    Amikor még működött a Zsolnay-kút. Fotó: szemelyi utazasi tanacsado.hu

A szabadkai Zsolnay-szökőkút tervei már a 19. század végén elkészültek, az elképzelés ugyanis az volt, hogy a zöld kerámiából készült szökőkút egészítené ki a város főterét a szecessziós városháza mellett. A városházát 1908 és 1912 között építették meg Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján. A szökőkút azonban az első világháború kitörése miatt nem készült el, a harmincas években azonban a fennmaradt tervek alapján a Zsolnay-gyár legyártotta és Szabadkának ajándékozta az elemeket. Az építkezésre a történelmi viharok miatt további fél évszázadot kellett várni, a szökőkutat csak 1985-ben adták át.

A szökőkút sorsa a következő harmincöt évben sem alakult jól, a nem hozzáértő karbantartók savas tisztítószerekkel igyekeztek megtisztítani a kerámiát a vízkőtől, amitől a zománcréteg lekopott, a lapok elveszítették fényüket. Később a szökőkút körüli lépcsős tér járólapjait gördeszkások törték össze. Végül 2011-ben elzárták a vizet, bedeszkázták a kutat, mert a városrendezési intézet szerint a régi csövek megrongálódtak, és a víz elöntötte a környező épületek pincéit. A pécsi gyár szakértői szerint akkor még fel lehetett volna újítani a szökőkutat, erre azonban soha nem került sor.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a bontás kezdetekor azt mondta: a megmentett Zsolnay-elemekből valahol Szabadka központjában kialakítanak egy építményt, amely emlékeztetni fogja a szabad­kai­akat a zöld szökőkútra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-12: Magazin - Nagy B. Sándor:

Kommunisták és vámpírok

Sepsiszentgyörgyön is megtartották a Drakulics elvtárs című magyar vígjáték hivatalos bemutatóját vasárnap este a Művész moziban. A vetítés után jó hangulatú közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők, ahol Bodzsár Márk, a film rendezője, forgatókönyvírója és Walters Lili, a női főszereplő mesélt az egyre nagyobb nézettségnek örvendő alkotás ötletéről, forgatásának körülményeiről, fogadtatásáról és a filmmel kapcsolatos személyes élményeikről.
2020-02-12: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Háromszéki huszárbált tartottak

Tizenegyedszer szervezte meg szombaton a sepsiszentgyörgyi Szilaj Hagyományőrző Egyesület az idei farsanghoz kapcsolt baráti táncmulatságát, a háromszéki huszárbált. A Kolcza vendéglőben tartott rendezvény résztvevőit a Csűrös István vezette kászonújfalusi székely népi zenekar szórakoztatta.