Korai öröm

2020. február 12., szerda, Máról holnapra
Fekete Réka

Csupán az államelnöki kihirdetésre vár az RMDSZ által kidolgozott, döntő házként a szenátus által hétfőn elfogadott átfogó oktatásügyi törvénycsomag, s bár örvendeni kellene, hogy szabad utat nyerhet egy, a 21. századhoz illő, gyermekközpontú szemlélethez igazodó elképzelés, mégsem dőlhetünk hátra, hogy mindez egyik napról a másikra jobbá teszi a hazai oktatást.

Egyrészt, mert oktatásjobbító javaslatokban eddig sem szűkölködtünk, gyakorlati kivitelezésükben ellenben annál inkább, és gyakran még az sem számított az elmúlt harminc évben, hogy melyik politikai alakulattól származik a kezdeményezés, elég volt egy miniszterváltás, máris borult minden. Másrészt pedig az RMDSZ-csomagnak egy sor anyagi vonzata is van, amit választási évben ugyan meg lehet szavazni, de az ország jelenlegi pénzügyi helyzete alapján érvényesíteni aligha.

Ehhez hasonló a helyzet az RMDSZ tavaszi parlamenti ülésszakra előirányozott terveivel is, amelyek szépen hangzanak, de itt is felmerül a finanszírozás kérdése. A szövetség elsőbbségként kezelné az oktatás mellett a családok támogatását, a települések modernebbé és zöldebbé tételét, a kezdő vállalkozóknak nyújtott segítséget és a közigazgatás hatékonyságának növelését, többek között azáltal, hogy a jelenlegi négy év helyett öt évre választanák a településvezetőket.

Ami az oktatási törvénycsomag szociális vonatkozásait illeti, azok pozitívan hatnának mindenkire nemzetiségtől függetlenül, hisz könnyítenék a bölcsődék és óvodák elérhetőségét, segítenék a gyermekét egyedül nevelő szülőt, a gyermeknevelésről idejekorán munkába visszatérő anyukákat; az iskolai ingyenes meleg ebédet is törvényes keretek között biztosítanák minél több diáknak, a jelenleginél nagyobb mértékben támogatnák az ingázókat. A magyar nyelvű egyetemi felvételi végre esélyegyenlőséget teremtene fiataljaink számára, az osztálylétszám alsó határának csökkentése pedig a magyar nyelvű oktatás fennmaradását segítené a szórványban. A tananyag csökkentéséről is szó esik a törvénycsomagban, de végre a tartalommal is foglalkozni kellene, nem csak a mennyiséggel.

Nos, ha csupán az oktatási csomag és a tavaszi tervek alapján vizsgálnánk a szövetség év eleji szereplését, azt hihetnénk, elege lett az önmaga túlélését célzó politizálásból, és a választópolgárok felé fordul, csakhogy egyvalami hiányzik ebből a nagy tenni akarásból: a hitelesség. Ha végre hinni lehetne, hogy megvalósulnak a választási programokban, törvénymódosító javaslatokban különböző időkben és helyzetekben ígért vállalások, és kisebbségi jogaink nem válnának folyton politikai csatározások áldozatává – a román média egy része máris magyar veszélyt kiált, a g4media portálnak nyilatkozó Mircea Miclea volt oktatásügyi miniszter például a magyar nyelvű egyetemi felvételit kifogásolja, és ki tudja, milyen meglepetésekre készül Klaus Iohannis államelnök, aki nem egyszer dobott már vissza a magyar közösség számára kedvező jogszabályokat –, akkor talán fiataljaink itthon keresnék a boldogulást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1219
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

Törvényességet kér az RMDSZ (Előrehozott választások)

Az RMDSZ előrehozott választást szeretne, de elfogadhatatlannak tartja a választási rendszer burkolt módosítását – jelentette ki Kelemen Hunor tegnap, miután a parlamenti választások előrehozásáról egyeztetett a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel. A szövetség elnöke azt a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendeletet kifogásolja, amely lehetővé teszi, hogy a román állampolgárok nemcsak a lakhelyük szerinti megyében, hanem az ország bármely választókerületében leadhassák szavazatukat a parlamenti választásokon. Kelemen Hunor azt is jelezte, az ombudsmanhoz fordulnak, ha a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben.
2020-02-12: Közélet - Fekete Réka:

Kortörténet képekben (160 éves a Székely Mikó Kollégium)

Kevés lenne iskolatörténeti képeskönyvnek nevezni József Álmos tegnap bemutatott könyvét, ami a 2008-ban megjelent kiadványnak az utóbbi tíz évet is átfogó bővített változata, hisz a benne foglaltak az elmúlt százhatvan sepsiszentgyörgyi esztendő hely- és kortörténeti lenyomatát is képezik. A Székely Mikó Kollégium képes története bemutatóján az iskola egykori és jelenlegi tanárai, véndiákjai, annak támogatói idézték fel a múltat a kollégium dísztermében vetített képek által, Demeter Lajos helytörténész, történész pedig előadása révén az iskolaalapítás előkészületeinek korába kalauzolta a jelenlévőket.