Hírsaláta

2020. február 12., szerda, Belföld

ESZES MEGOLDÁS. Kisebb lyukak keletkeztek az egyik olyan vízvezetéken, amely 1978 óta látja el Hátszeget vízzel, a hálózat kicserélése folyamatban van, de addig is kellett valamit kezdeni a vízvezetéken keletkezett lyukakkal.

  • Fotó: Adevarul.ro
    Fotó: Adevarul.ro

A „szakemberek” faforgácsokra emlékeztető darabkákkal tömték be a vezetéken keletkező lyukakat, egészen addig, amíg az már lassan inkább hasonlított tüskés valamire, mint vízvezetékre. A román nyelvű sajtó a közösségi oldalra feltöltött képen hüledezik, meg úgy az állampolgárok is általában, és nem győzik „dicsérni a mérnöki kreativitást”. A Mediafax hírügynökség az eset kapcsán megkereste az Apa Prod állami vállalatot, ahonnan azt a választ kapták, hogy az 580 méter hosszú vezeték egy része valóban így néz ki, de a kicserélése folyamatban van. A következő időszakban a teljes hálózat kicserélését tervezik, ez 3,2 kilométer hosszúságot jelent, amit 145 ezer eurós EU-s forrásból valósítanának meg, a munkálatok pedig az idei év második felében zajlanak majd. (Transindex)

ÚJABB „FESTŐMŰVÉSZ”. Megrongálták a Kolozs megyei Méra helységnévtábláját, de a vandál(ok)nak csak a magyar elnevezés volt zavaró. Az év eleje óta megsokasodtak a magyar helységnévtáblák elleni vandál cselekedetek: az év első hetében több udvarhelyszéki település helységnévtábláján mázolták le a magyar nyelvű feliratokat, néhány napra rá Nagyszalontán próbálták meg eltüntetni a város nevéből a nagy jelzőt, a múlt hónap végén pedig Gyergyószentmiklós és Gyilkostó üdülőtelep nevét festették le. Ezúttal a kalotaszegi Mérán zavarta valaki(k)nek a nemzeti önérzetét a település magyar elnevezése. A Kolozsvártól 14 kilométerre fekvő településen a legutóbbi népszámláláskor a közel 1400 lakosból több mint ezren vallották magyarnak magukat. (Maszol/Kolozsvári Rádió)

VISSZATÉRT „AKASZTÓS” TUDOSE. A pártváltogatás egyik nagy mestere, Mihai Tudose volt kormányfő ismét rocksztárszerepet kap régi pártjában: a Pro Romániában kifejtett láthatatlan tevékenysége után a múlt hónapban a Szociáldemokrata Párt (SZDP) ismét hő keblére ölelte, és hétfőn már ki is nevezték kampányfőnöknek. A téma hatalmas szakértője – ezt a szociáldemokratákat ideiglenesen vezető Marcel Ciolacu mondja – azzal a Claudiu Mandával együtt fogja elvégezni ezt a nemes feladatot, aki korábban, akárcsak Tudose, sportot űzött a SZDP-sek sértegetéséből. Tudose – aki még kormányfőként akasztással fenyegette meg azokat, akik kifüggesztik a székely zászlót – nagyjából egy évvel ezelőtt, az SZDP-ből kilépve minden alkalmat megragadott, hogy feltörölje a földet régi harcostársaival, Dăncilă kormányát egy adott ponton hazafiatlannak is nevezte. Claudiu Manda azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy vidéki pártgyűlésen azt mondta: nem kéne többé hülyéket rakni vezető tisztségbe, akik miatt egy egész ország röhög a párton. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 275
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

Bővül a roncsautóprogram

Motorkerékpár vásárlását is támogatja idén az állam a roncsautóprogram keretében – jelentette be tegnap Costel Alexe környezetvédelmi miniszter. Az idei kiírás másik újdonsága, hogy a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik.
2020-02-12: Belföld - :

Áttörés következhet?

Döntő házként fogadta el a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely a visszaszolgáltatott javak valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy visszaszolgáltatási folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont. A tervezetet Apjok Norbert képviselő dolgozta ki, és Szabó Ödön frakcióvezető-helyettes kiegészítő javaslataival fogadta el a parlament alsóháza.