Áttörés következhet?

2020. február 12., szerda, Belföld

Döntő házként fogadta el a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely a visszaszolgáltatott javak valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy visszaszolgáltatási folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont. A tervezetet Apjok Norbert képviselő dolgozta ki, és Szabó Ödön frakcióvezető-helyettes kiegészítő javaslataival fogadta el a parlament alsóháza.

  • Fotó: Romaniatv.ro
    Fotó: Romaniatv.ro

A kezdeményező szerint a jogszabály rendezné azoknak az igénylőknek a helyzetét, akik kárpótlásért folyamodtak, de az ingatlan valós árán aluli összeget kaptak. Az új rendelkezések értelmében már nem a 2013-ban érvényes értékek szerint kell felbecsülni az ingatlanokat, hanem a visszaszolgáltatást előíró határozat időpontjában érvényes közjegyzői értékrács szerint. A jogszabály másik fontos előírása, hogy míg eddig az eredeti tulajdonosoknak kellett bebizonyítaniuk, hogy az állam jogcím nélkül, erőszakkal fosztotta meg őket az adott javaktól – ami sok esetben lehetetlen volt –, ez az eljárás mostantól megfordul, ugyanis az állam kell bizonyítsa azt, hogy nem erőszakkal vette el azokat. Amennyiben ezt nem tudja, akkor az adott ingatlan tulajdonjoga az elkobzás előtti tulajdonost illeti meg. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?








eredmények
szavazatok száma 275
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

Hírsaláta

ESZES MEGOLDÁS. Kisebb lyukak keletkeztek az egyik olyan vízvezetéken, amely 1978 óta látja el Hátszeget vízzel, a hálózat kicserélése folyamatban van, de addig is kellett valamit kezdeni a vízvezetéken keletkezett lyukakkal.
2020-02-12: Belföld - :

Többet érnek az utalványok

Döntő házként elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely a jelenlegi 15,18 lejről 20 lejre emeli az élelmiszer-utalványok értékét.