SZNT: mindenki nyerne a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikerével

2020. február 12., szerda, Világfigyelő

Az őshonos nemzeti kisebbségek, az uniós tagállamok és az Európai Unió egésze is nyerne a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerével – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa tegnap a Kossuth rádió reggeli műsorában.

  • Fotó: erinto.ro
    Fotó: erinto.ro

A kezdeményezés sikerével Európa őshonos nemzeti közösségei nyernének egy uniós keretet, amelynek segítségével szülőföldjükön őrizhetnék meg identitásukat, többletforrásokhoz jutnának azok az uniós tagállamok, ahol őshonos nemzeti kisebbségek vannak, és az Európai Unió végre gyakorlatba ültetné az alapító szerződésében a nemzeti régiókkal szemben vállaltakat – mutatott rá Dabis Attila.

A külügyi biztos hangsúlyozta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 7,5 százaléka gyűlt össze. 2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást annak érdekében, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel – idézte fel, fontosnak nevezve, hogy az aláírásgyűjtés végéig minden magyar sajtóorgánum kiemelten foglalkozzon a témával.Az Európai Unió köteles megőrizni őshonos nemzeti közösségeit, de Brüsszel nem szeretne ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel tévesen a tagállamok, az unió gyengítésével azonosítja azt – mondta Dabis Attila. Az aláírásgyűjtéshez többek között online, a www.nemzetiregiok.eu oldalon is lehet csatlakozni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

A minisztériumhoz fordult az ombudsman (Anyanyelvhasználat a kórházakban)

A két éve hatályos kórházi anyanyelvhasználati törvény alkalmazására szólította fel a nép ügyvédjének (ombudsman) hivatala az egészségügyi minisztériumot. Az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség tagjainak száma meghaladja az ötezret, vagy számarányuk eléri a húsz százalékot.
2020-02-12: Világfigyelő - :

Magyarországi diákok a Kárpát-medencében

Elérhetővé váltak a magyarországi iskoláknak a külhoni osztálykirándulásokat finanszírozó Határtalanul! program következő tanévének pályázati kiírásai – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap Budapesten.