Anyanyelvhasználat a kórházakbanA minisztériumhoz fordult az ombudsman

2020. február 12., szerda, Belföld

A két éve hatályos kórházi anyanyelvhasználati törvény alkalmazására szólította fel a nép ügyvédjének (ombudsman) hivatala az egészségügyi minisztériumot. Az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség tagjainak száma meghaladja az ötezret, vagy számarányuk eléri a húsz százalékot.

  • Fotó: buletin.de
    Fotó: buletin.de

Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes a Maszol portált arról tájékoztatta, hogy a február 7-én megfogalmazott „ajánlást” megelőzően a hivatal tavaly szeptemberben magyarázatot kért a szaktárcától, hogy miért nem dolgozott ki végrehajtási útmutatót a 2017-ben elfogadott törvény alkalmazásáról. A minisztérium válaszában arra hivatkozott: nincsenek még információik, hogy hány egészségügyi intézményben kell biztosítani a jogot, és ehhez hány – a kisebbségek nyelvét ismerő – személyt kell alkalmazni. Ezt követően az ombudsmani hivatal felszólította a minisztériumot a szükséges adatok összegyűjtésére. A szaktárca szerint az adatgyűjtés folyamatban van.

Az ombudsmani hivatal nem adott határidőt a minisztériumnak az ajánlásokban foglaltak teljesítésére. Ezt Molnár Zsolt a politikai bizonytalansággal magyarázta. „Nehéz a kormánnyal egyeztetni, gyakran cserélődnek a miniszterek. Ám az ajánlás kibocsátása a hivatalunknak lehetőséget biztosít arra, hogy ehhez a kérdéshez folyamatosan visszatérjünk. S ha majd a minisztériumnak lesz egy stabil vezetője, vissza is térünk a témára” – jelentette ki.

A Nemzeti Liberális Párt két másik párttal együtt 2017-ben alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen, mivel szerintük sérti a törvény előtti egyenlőséget, és többletköltségeket ró az önkormányzatokra anélkül, hogy gondoskodna a finanszírozási forrásokról. Az alkotmánybíróság elutasította kifogásaikat, így a törvény 2018-ban hatályba lépett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 289
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

Adómentesség az újságíróknak

Döntő fórumként megszavazta tegnap a képviselőház, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. Az előző kormánypárt által kezdeményezett jogszabályt még Klaus Iohannis államelnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.
2020-02-12: Világfigyelő - :

SZNT: mindenki nyerne a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikerével

Az őshonos nemzeti kisebbségek, az uniós tagállamok és az Európai Unió egésze is nyerne a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerével – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa tegnap a Kossuth rádió reggeli műsorában.