Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ötven éve együtt

2020. február 13., csütörtök, Család

A Sepsiszentgyörgyön élő Köllő házaspár, Irénke néni (I.) és Guszti bácsi (G.) idén jubileumi házassági évfordulójukat ünneplik. A Házasság hetében arra kértük őket, meséljenek párkapcsolatukról.

– Ötven évvel ezelőtt miért döntöttek úgy, hogy házasságot kötnek?
– Egyértelmű a válasz: mert szerettük egymást. 1970-ben kötöttünk házasságot, de nem szeretnénk nagyon elébe rohanni, mert az ötvenedik évforduló augusztus 29-én lesz, ha a jó Isten is úgy akarja.

– Hogyan alakult a kapcsolatuk a házasság után?
G.: Kapcsolatunk jól indult, voltak kisebb-nagyobb bökkenők, de azokat hamar elfelejtettük. A gyermekek születése pedig még jobban megerősítette a kapcsolatunkat.
I.: Házasságunk után Sepsiszentgyörgyre költöztünk Gyergyócsomafalváról. A szülőktől való távolság, az idegen környezet még szorosabbra fűzött minket, könnyen beilleszkedtünk az új közösségbe, fiunk, majd lányunk érkezése után kapcsolatunk kiteljesedett. Egymás kölcsönös tisztelete és a szeretet jellemezte, a megbecsülés és az egymásra figyelés.

–  Nehézségekben mi volt a kapaszkodó?
G.: A feleségem és a család! De Isten nélkül nem hiszem, hogy sikerült volna.
I.: Hát ötven év alatt sok minden van, a sok jó mellett nehézség is, de a jó Isten csak olyan keresztet ad, amelyet elbírsz. Van, amikor azt hiszed, ebből elég, lázadozol Isten és ember ellen is, de ha erős a hited, hamar talpra állsz. Véleményem szerint a nehézségeket hittel, szeretettel, Istennel, családdal, kitartással, türelemmel túl lehet és kell élni.

– Hogyan sikerült megőrizni a szerelmet/szeretetet?
G.: Megértéssel, egymás tisztelésével és persze egymás iránti bizalommal.
I.: A szerelem az elején lángol, nem látsz, nem hallasz, de csak egy ideig, és ez így is van jól. Mert amikor a család igazi családdá válik, a nagy szerelmet az igazi szeretet váltja fel, de a szerelem sem múlik el. Ehhez nagyon fontos a feltétel nélküli, egymás iránti bizalom és hűség.

– Mi a szép és hosszú házas­élet titka?
G.: Megértés, szeretet, néha a hallgatás, ami nekem nem mindig sikerül. Nyugodtságom ellenére hirtelen természetű vagyok, de amilyen hamar jön a harag, olyan gyorsan el is száll.
I.: A szép házasságra nincs recept. Lehet tanácsot adni, lehet könyvekből tanulni, de a sikeres házasság is menet közben válik azzá. Ezért mindkét félnek tenni kell, de a felmerülő kérdések megbeszélését nem a legforróbb helyzetekben kell megtenni, hanem amikor már elsimult a vihar... Jó, hogy van a Házasság hete, de egy igazi családban az év minden hete ünnep kellene hogy legyen, amit próbáljunk meg hittel és szeretettel megélni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1195
szavazógép
2020-02-13: Család - :

Ne legyen időnk panaszkodni!

Minél többet panaszkodunk, annál valószínűbb, hogy egyre rosszabbnak látjuk majd a dolgokat. Kutatások bizonyítják, hogy a siránkozás átírja az idegpályákat – a panaszkodás és negatív gondolkodás során használt idegsejtek közelebb kerülnek egymáshoz, a közöttük lévő kötelékek erősebbek lesznek. Emiatt könnyebben használjuk őket később – sajnos, már akkor is, amikor jó dolgokra gondolunk. Tehát csak óvatosan a nyavalygással!
2020-02-13: Család - :

Gyermekeink