Ötven éve együtt

2020. február 13., csütörtök, Család

A Sepsiszentgyörgyön élő Köllő házaspár, Irénke néni (I.) és Guszti bácsi (G.) idén jubileumi házassági évfordulójukat ünneplik. A Házasság hetében arra kértük őket, meséljenek párkapcsolatukról.

– Ötven évvel ezelőtt miért döntöttek úgy, hogy házasságot kötnek?
– Egyértelmű a válasz: mert szerettük egymást. 1970-ben kötöttünk házasságot, de nem szeretnénk nagyon elébe rohanni, mert az ötvenedik évforduló augusztus 29-én lesz, ha a jó Isten is úgy akarja.

– Hogyan alakult a kapcsolatuk a házasság után?
G.: Kapcsolatunk jól indult, voltak kisebb-nagyobb bökkenők, de azokat hamar elfelejtettük. A gyermekek születése pedig még jobban megerősítette a kapcsolatunkat.
I.: Házasságunk után Sepsiszentgyörgyre költöztünk Gyergyócsomafalváról. A szülőktől való távolság, az idegen környezet még szorosabbra fűzött minket, könnyen beilleszkedtünk az új közösségbe, fiunk, majd lányunk érkezése után kapcsolatunk kiteljesedett. Egymás kölcsönös tisztelete és a szeretet jellemezte, a megbecsülés és az egymásra figyelés.

–  Nehézségekben mi volt a kapaszkodó?
G.: A feleségem és a család! De Isten nélkül nem hiszem, hogy sikerült volna.
I.: Hát ötven év alatt sok minden van, a sok jó mellett nehézség is, de a jó Isten csak olyan keresztet ad, amelyet elbírsz. Van, amikor azt hiszed, ebből elég, lázadozol Isten és ember ellen is, de ha erős a hited, hamar talpra állsz. Véleményem szerint a nehézségeket hittel, szeretettel, Istennel, családdal, kitartással, türelemmel túl lehet és kell élni.

– Hogyan sikerült megőrizni a szerelmet/szeretetet?
G.: Megértéssel, egymás tisztelésével és persze egymás iránti bizalommal.
I.: A szerelem az elején lángol, nem látsz, nem hallasz, de csak egy ideig, és ez így is van jól. Mert amikor a család igazi családdá válik, a nagy szerelmet az igazi szeretet váltja fel, de a szerelem sem múlik el. Ehhez nagyon fontos a feltétel nélküli, egymás iránti bizalom és hűség.

– Mi a szép és hosszú házas­élet titka?
G.: Megértés, szeretet, néha a hallgatás, ami nekem nem mindig sikerül. Nyugodtságom ellenére hirtelen természetű vagyok, de amilyen hamar jön a harag, olyan gyorsan el is száll.
I.: A szép házasságra nincs recept. Lehet tanácsot adni, lehet könyvekből tanulni, de a sikeres házasság is menet közben válik azzá. Ezért mindkét félnek tenni kell, de a felmerülő kérdések megbeszélését nem a legforróbb helyzetekben kell megtenni, hanem amikor már elsimult a vihar... Jó, hogy van a Házasság hete, de egy igazi családban az év minden hete ünnep kellene hogy legyen, amit próbáljunk meg hittel és szeretettel megélni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2020-02-13: Család - :

Ne legyen időnk panaszkodni!

Minél többet panaszkodunk, annál valószínűbb, hogy egyre rosszabbnak látjuk majd a dolgokat. Kutatások bizonyítják, hogy a siránkozás átírja az idegpályákat – a panaszkodás és negatív gondolkodás során használt idegsejtek közelebb kerülnek egymáshoz, a közöttük lévő kötelékek erősebbek lesznek. Emiatt könnyebben használjuk őket később – sajnos, már akkor is, amikor jó dolgokra gondolunk. Tehát csak óvatosan a nyavalygással!
2020-02-13: Család - :

Gyermekeink