Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Birkózás, Európa-bajnokságMától Incze Krisztának is szurkolhatunk

2020. február 13., csütörtök, Sport

Hétfőtől vasárnapig Róma ad otthont a kötött-, szabadfogású és női felnőtt birkózó Európa-bajnokságnak, amelynek a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta révén háromszéki résztvevője is van. A Sepsi-SIC sportolója tavaly ezüstéremmel zárta a bukaresti rendezésű kontinenstornát, ezt az eredményt próbálja most túlszárnyalni.

Nem lesz könnyű dolga Incze Krisztának, hiszen a nők 65 kilogrammos kategóriájában többek között leadta nevezését a világ- és Európa-bajnok finn Petra Maarit Olli mellett az Eb-győztes, vb-bronzérmes azeri Elis Ma­nolova, valamint a szintén Európa-bajnok, vb-bronzérmes svéd Henna Katarina Johansson is. Ebben a súlycsoportban összesen tizenketten, köztük a magyar Sleisz Gabriella harcol egy dobogós helyezésért.

Az Eb szervezői kedden közzétették a kategória összecsapásainak sorsolását, mely szerint Incze ma a viadal első körében a fehérorosz Jauhenyija Andrejcsikavával találkozik. Ha túljut ellenfelén, a sportolónk a negyeddöntőben a Sleisz Gabriella–Ramina Mamedova (lett) párharc nyertesével találkozik. A verseny hivatalos programja szerint a 65 kilogrammosok selejtezőit csütörtökön 12.30, az elődöntőket 17.45 órától, míg a helyosztókat pénteken 19 órától tartják.

– A felkészülésem jól ment, nincsen sérülésem, és úgy érzem, hogy készen állok az Európa-bajnokságra. A célom az, hogy ezúttal aranyérmet nyerjek, de emellett ott van bennem az is, hogy ne érjek el rosszabb eredményt, mint tavaly. Bízom magamban, remélem, hogy százszázalékos teljesítményt tudok majd nyújtani, és ott állhatok a dobogó legmagasabb fokán. Az ellenfeleim nagyjából ugyanazok, mint a 2019-es bukaresti Eb-n. Nincs olyan, akit szívesen elkerülnék a döntő felé vezető úton, mivel úgy érzem, hogy bármelyikükkel fel tudom venni a harcot és győzni is tudok ellenük – nyilatkozta érdeklődésünkre Incze Kriszta, aki a román válogatottal hétfőn érkezett meg Olaszországba.

A 65 kg-os súlycsoport mérkőzései: * selejtezők: Veronica Braschi (olasz)–Asli Tugcu (török), Sleisz Gabriella (magyar)–Ramina Mamedova (lett), Mimi Nikolova Hrisztová (bolgár)–Irina Koliadenko (ukrán), Incze Kriszta–Jauhenyija Andrejcsikava (fehérorosz) * negyeddöntők: Henna Katarina Johansson Hansson (svéd)–Maria Kuznyecova (orosz), Incze Kriszta/Jauhenyija Andrejcsikava–Sleisz Gabriella/Ramina Mamedova, Elis Manolova (azeri)–Petra Maa­rit Olli (finn), Mimi Nikolova Hrisztová/Irina Koliadenko–Veronica Braschi/Asli Tugcu.

Incze Kriszta 2019-ben remek eredménnyel zárta nemzetközi szereplését, hiszen egyaránt második, azaz ezüst­érmes lett az U23-as és a felnőtt Európa-bajnokságon, bronzot nyert az Európai Játékokon, majd 9. helyen zárta a felnőtt világbajnokságot és 5. volt az 23 év alattiak vb-jén.

A Sepsi-SIC másik sportolója, az első felnőtt Eb-jén részt vevő Cătălina Axente is szőnyegre lép ma az olasz fővárosban, ő a 72 kilós súlycsoportban lesz érdekelt. A kontinenstorna hivatalos portálja szerint ebben a kategóriában csak nyolcan lesznek, Axente első meccsét pedig a francia Kendra Augustine Jocelyne Dacher ellen vívja. Továbbjutás esetén az olasz Enrica Rinaldi és a német Maria Selmaier közötti párharc győztesével harcolhat a döntőbe jutásért.

A 72 kg-os súlycsoport negyeddöntőinek mérkőzései: Kendra Augustine Joce­lyne Dachet (francia)–Catalina Axente (román), Anasztaszia Zimiankova (fehérorosz)–Alina Berezhna Stadnik Makahinia (ukrán), Enrica Rinaldi (olasz)–Maria Selmaier (német), Merve Pul (örök)–Natalia Vorobeva (orosz).
 

Három magyar és egy román érem

Lévai Zoltán 77, Lőrincz Viktor pedig 87 kilogrammban nyert ezüstérmet, míg Torba Erik a 63 kilósok között állhatott fel a dobogó harmadik fokára a római kontinensviadalon. A románok is örülhettek egy éremnek, hiszen a 130-as súlycsoportban Alin Alexuc Ciurariu Európa-bajnok lett. A keddi versenynapon öt kötöttfogású súlycsoportban osztottak érmeket.

Eredmények (kötöttfogás): * 55 kg: 1. Edmond Nazarjan (bolgár), 2. Vitalij Kabalojev (orosz), 3. Eldaniz Azizli (azeri) és Nugzari Tsurtsumia (grúz) * 63 kg: 1. Makszim Nehoda (fehérorosz), 2. Ibragim Labazanov (orosz), 3. Torba Erik (magyar) és Lenur Temirov (ukrán) * 77 kg: 1. Sanan Suleymanov (azeri), 2. Lévai Zoltán (magyar), 3. Alex Bjurberg Kessidis (svéd) és Karapet Csaljan (örmény) * 87 kg: 1. Szemen Novikov (ukrán), 2. Lőrincz Viktor (magyar), 3. Alekszandr Komarov (orosz) és Islam Abbasov (azeri) * 130 kg: 1. Alin Alexuc Ciurariu (román), 2. Levan Arabuli (grúz), 3. Jello Krahmer (német) és Mikola Kucsmi (ukrán).

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2459
szavazógép
2020-02-13: Belföld - :

Marad a hátrányos közigazgatási törvénykönyv (Anyanyelvhasználat)

Alkotmányosnak ítélték és így továbbra is érvényben marad az a sürgősségi rendelet, amellyel a – kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó – közigazgatási kódexet léptette hatályba tavaly nyáron az akkori szociáldemokrata kormány. A törvénykönyv rendelettel elfogadott változatából hiányoznak az RMDSZ által parlamenti előkészítése során az akkori kormánytöbbséggel elfogadtatott, a nyelvi jogokat bővítő rendelkezések, a rendelet egyes korábban megszerzett jogokat is eltöröl.
2020-02-13: Sport - :

Sportnap a Szabó Kati Sportcsarnokban (160 éves a Székely Mikó Kollégium)

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fennállásának 160. évét ünneplő eseménysorozat zárómomentumaként február 15-én, szombaton sportnapra kerül sor a Szabó Kati Sportcsarnokban, amelyen az iskola jelenlegi tanulói különböző sportágakban – labdarúgás, kosárlabda és kézilabda – mérik össze tudásukat a tanintézmény véndiákjaival.