Hetvenötödik születésnapját ünnepli Földes László Hobo

2020. február 13., csütörtök, Magazin

Koncertekkel, színházi előadásokkal, könyv- és CD-megjelenéssel készül mai, 75. születésnapjára Földes László Hobo. A programsorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón a művész elmondta: országos és erdélyi turnéra indul, amely március 20-án Debrecenben kezdődik és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában zárul.

  • Földes László Hobo a születésnapi programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Nemzeti Színházban. Fotó: MTI / Illyés Tibor
    Földes László Hobo a születésnapi programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Nemzeti Színházban. Fotó: MTI / Illyés Tibor

A decemberi Aréna-koncerten Hobo színházi és irodalmi szerepei háttérbe kerülnek és a zenét állítja a középpontba. A koncertre február 13-tól, a művész születésnapjától kaphatók jegyek – hangzott el. A zenész, előadóművész, a magyarországi blues egyik úttörője 2013 óta a Nemzeti Színházban játszik. Mint elmondta, a turné közben színházi előadásait is játssza és előadóesteken is fellép országszerte.

Földes László Hobo hangsúlyozta: azt a fajta szeretetet, amelyet a közönségtől kap, szinte lehetetlen feldolgozni. Megható, ahogy figyelnek rá, és elnézik, ha hibázik. Mint hozzátette, megpróbál ennek a szeretetnek és kitartásnak megfelelni. Elmondta, hogy több ötlete van, mint amennyit meg tud valósítani. Az ötleteit, illetve az energiáit arra kell fordítania, hogy az embereknek átadjon valamit, örömet szerezzen vagy elgondolkodtassa őket. „Sajnos, néha meg is ríkatom, amire nem vagyok büszke, de ilyen a világ, amiből én nem tudtam kilépni” – tette hozzá.

A Nemzeti Színházban jelenleg négy előadása – a Hé, Magyar Joe!, A Gulag virágai, a Halj meg és nagy leszel, valamint a Tudod, hogy nincs bocsánat – van műsoron. Vidnyánszky Attila rendezővel több mint tíz elő­adást készítettek együtt, és több mint 1500 alkalommal játszották közös munkáikat – emelte ki Földes László Hobo.

Vidnyánszky Attila felidézte, hogy először az Új Színházban dolgoztak együtt a Bolha a fülbe című előadáson, majd a beregszászi színházban vitték színre a Vadászatot. Mint mondta, Hobót nem lehet rendezni, munkájuk legfontosabb része a szerkesztés, egy intellektuális és egy emocionális partitúrát raknak össze. A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta: nagyon sokat tanul a művésztől, akivel húsz éve dolgoznak együtt. Kiemelte azt az alázatot, ahogy egy bemutatóra készül, ahogy a sokezredik fellépése előtt is izgul. Jelenleg két új előadást terveznek a Nemzeti Színházban: az Utcazenész a magyar könnyűzene történetét dolgozza fel, a 31 dosszié pedig a besúgók által Hobóról készített 31 dosszié anyagából, valamint Hobo korábban betiltott dalaiból készül.

A sajtótájékoztatón kitértek arra, hogy a napokban jelenik meg Hobo Viharban születtem című könyve 2 CD-vel, amely a tavaly március 30-i arénabeli koncert kivonatos anyaga. A 48 oldalas könyv fotókat és Hobónak a dalokhoz fűzött gondolatait tartalmazza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2020-02-13: Sport - :

Elhalasztják a Kínai Nagydíjat (Forma–1)

Hivatalossá vált, hogy nem rendezik meg a Forma–1-es világbajnokság idei Kínai Nagydíját, miután a sportágat irányító Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalos honlapján kiadott közleményében bejelentette: a verseny szervezőivel együtt arra a döntésre jutottak, hogy a Kínában kitört koronavírus-járvány miatt elhalasztják a versenyt.
2020-02-13: Magazin - :

A partner boldogsága a demencia megelőzésében is segít

Az optimista, boldog ember társa egészségének is használ; ahogy együtt öregszenek, az Alzheimer-kór és a demencia jelentős kockázati tényezőit tarthatják távol maguktól – állapították meg a Michigani Állami Egyetem kutatói egy nagy létszámú, hosszú távú kutatásban.