A partner boldogsága a demencia megelőzésében is segít

2020. február 13., csütörtök, Magazin

Az optimista, boldog ember társa egészségének is használ; ahogy együtt öregszenek, az Alzheimer-kór és a demencia jelentős kockázati tényezőit tarthatják távol maguktól – állapították meg a Michigani Állami Egyetem kutatói egy nagy létszámú, hosszú távú kutatásban.

  • William Chopik michigani pszichológiaprofesszor. Fotó: research.msu.edu
    William Chopik michigani pszichológiaprofesszor. Fotó: research.msu.edu

„Rengeteg időt töltünk a párunkkal. Biztathat arra, hogy sportoljuk, hogy egészségesebben étkezzünk, figyelmeztethet, hogy vegyük be a gyógyszert. Ha derűlátó, egészséges emberrel élünk, hasonlóvá válhatunk: így valóban tovább élünk, és megelőzhetjük a mentális betegségeket” – mondta el a medicalxpress.com portálnak William Chopik, az egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. Ha például a pár egyik tagja abbahagyja a dohányzást, néhány hét vagy hónap múlva valószínűleg a másik is követni fogja – tette hozzá.

„Ha az Alzheimer-kór vagy az elbutulás felé mutató kockázati tényezőket nézzük, akkor azt találjuk, hogy sok tényező az egészséges életmóddal kapcsolatos: a normális testsúly fenntartása és a rendszeres mozgás jelentősen befolyásolja az esélyeket, de vannak pszichológiai tényezők is. Úgy tűnik, hogy aki optimista partnerrel él együtt, annak jobbak a mutatói ezeken a területeken” – magyarázta Chopik.

A Journal of Personality című szaklapban ismertetett vizsgálatban, amelynek társszer­zői Jeewon Oh, az egyetem másoddiplomás hallgatója és Eric Kim, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának viselkedéstudományi kutatója, csaknem 4500 párt követtek legfeljebb nyolc éven át egy nagyobb tanulmány keretében, mely az egészség és a nyugdíjaskor összefüggéseit elemezte. Azt találták, hogy összefüggés lehet az optimista partnerrel való együttélés és a kognitív képességek gyengülésének megelőzése között az otthoni egészségesebb életvitel miatt.

„Értelmezhető ez úgy, hogy az optimista adja a példát, a partnere pedig követi. Ugyan vannak kutatások olyan emberekről, akik féltékenyek a partnerük jó tulajdonságaira, vagy olyanokról, akik kellemetlennek érzik, ha a párjuk irányítani akarja őket, de ezeket ellensúlyozzák azok az eredmények, amelyek szerint összefügg az optimizmus és a kapcsolat boldog megélése” – tette hozzá.

Bár az öröklődés is szerepet játszik abban, hogy derűlátó lesz-e az ember, Chopik szerint van bizonyíték arra, hogy meg is lehet ezt tanulni. „Kutatások szerint az embereknek van erejük, hogy a személyiségükön változtassanak és intervenciós programok is léteznek, amelyek által az optimizmus kialakítható” – magyarázta a kutató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2020-02-13: Magazin - :

Hetvenötödik születésnapját ünnepli Földes László Hobo

Koncertekkel, színházi előadásokkal, könyv- és CD-megjelenéssel készül mai, 75. születésnapjára Földes László Hobo. A programsorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón a művész elmondta: országos és erdélyi turnéra indul, amely március 20-án Debrecenben kezdődik és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában zárul.
2020-02-13: Magazin - :

Elhunyt a zulu zene kiemelkedő alakja

Elhunyt Joseph Shabalala, a hagyományos zulu zene kiemelkedő alakja. A világhírű dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo kóruscsapat alapítója 78 évesen hunyt el egy pretoriai kórházban.